Vijf lessen uit speeldag 34: pijn in Gent/Brussel/Waregem, Brugse scherprechters

Vijf lessen uit speeldag 34: pijn in Gent/Brussel/Waregem, Brugse scherprechters

24-04-2023 10:00 Laatste update: 26-04-2023 09:28

Alea iacta est! Na 34 speeldagen is de teerling geworpen in het Belgische voetbal, althans voor de eerste keer. Vanaf nu gaan we verder met slechts acht clubs, zonder onder meer RSC Anderlecht bijvoorbeeld. Uiteraard is VoetbalPrimeur.be er ook op de slotspeeldag in geslaagd om vijf waardevolle lessen te trekken.

Pijnlijk ongeloof in Brussel
Doorheen haar geschiedenis kon RSC Anderlecht heel vaak juichen op de allerlaatste speeldag, maar anno 2023 lijken dat lang vervlogen herinneringen. Voor het eerst sinds de invoering van de Play-Offs mag/moet de Belgische recordkampioen vervroegd op vakantie. De elfde plek in de eindstand is het mistroostige verdict, het slechtste resultaat in ruim 80 jaar tijd. Daarmee lijkt alles gezegd, zeker? Terwijl paars-wit vooral kaarsjes leek te moeten branden voor gunstige uitslagen bij Sporting Charleroi en Cercle Brugge, slaagde het er zelf niet in om te winnen van een nochtans kwakkelend KV Mechelen. De conclusie is dan ook even eenvoudig als pijnlijk: dit Anderlecht heeft geen plek in de top-acht.

Pijnlijk ongeloof in Gent
De ploeg die zich het hardst de kaas van het brood liet ontnemen, was toch KAA Gent. Winnen van het reeds gedegradeerde KV Oostende en het varkentje zou gewassen zijn. Draaide dat even anders uit ... Op een absolute horroravond gingen De Buffalo's zowaar onderuit, waardoor uitgerekend grote rivaal Club Brugge het vierde en laatste ticketje voor de Champions' Play-Off in extremis wegkaapte. Hein Vanhaezebrouck was na afloop opmerkelijk eerlijk en rechtuit. Ook Gent is op haar plaats terechtgekomen, oordeelde hij. Aan het einde van een competitie staat nu eenmaal iedereen op zijn plek.

Pijnlijk ongeloof in Zulte en Waregem
Grote droefheid, deel drie. Voor Zulte Waregem is er na achttien jaar geen ruimte meer in de Jupiler Pro League. Hoewel Essevee nu al maanden onder die rode streep stond, leefde het geloof nog volop dat de redding mogelijk bleef tegen Cercle. Even ging het dak er ook helemaal af, toen Alieu Fadera na een knappe inhaalrace de 3-2 binnen schoot. Het dak ging eraf, totdat een uitverkocht Regenboogstadion de (terecht) wapperende vlag van de lijnrechter in de smiezen kreeg. Uiteindelijk zou Zulte Waregem met 2-3 verliezen, na een waar spektakelstuk, maar daar kopen de sympathisanten niets mee. Aan alle mooie liedjes komt nu eenmaal een einde, ook aan dat van een vicekampioen en tweevoudig bekertriomfator.

Brugse scherprechters
In verschillende delen van het land stond het huilen nader dan het lachen, maar niet zo in Brugge. Zowel Club als Cercle sprongen op de slotspeeldag nog een kostbaar plaatsje naar omhoog. En zo mag Blauw-Zwart na het woeligste seizoen in tijden tóch nog aanschuiven aan de hoofddis. Met acht punten achterstand op KRC Genk lijken fantastische dromen nog steeds uit den boze, maar de rol van scherprechter, die krijgt Club sowieso. Datzelfde geldt waarschijnlijk voor Groen-Zwart, ook al verklaarde Miron Muslic rechtuit dat zijn ploeg nu op een Europees ticket (en dus winst in de Europe Play-Off) mikt. En waarom niet, met slechts drie punten achterstand? 

De papieren titel
KRC Genk kan al een minifeestje bouwen, want volgend seizoen staat er hoe dan ook Europees voetbal op het menu. Dat hebben de Limburgers te danken aan hun eerste plaats na de reguliere competitie. Niettemin blijft er flinke druk op de ketel zitten. De straatlengte voorsprong die Genk bij het keerpunt had opgebouwd, is helemaal weggesmolten. Union Saint-Gilloise start met gelijke punten aan de Champions' Play-Off, Antwerp volgt twee eenheden verderop. Het is zaak voor Wouter Vrancken om de beste versie van zijn elftal terug te vinden voor de zes allesbepalende wedstrijden die er vanaf volgend weekend aankomen.