'Delen stadion Anderlecht met Union kan vervelend uitpakken voor paars-wit'

'Delen stadion Anderlecht met Union kan vervelend uitpakken voor paars-wit'

17 maart - 10:24
13

RSC Anderlecht en Royale Union Saint Gilloise loten allebei voor kwartfinales van Europese toernooien. De ploegen delen echter het stadion van Anderlecht en dat kan vervelende gevolgen hebben voor paars-wit. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Dat werkt namelijk zo. Wanneer uit de loting rolt dat Union het tweede duel in Lotto Park speelt, dan betekent dat dat Anderlecht eerst thuis moet spelen en niet van thuisvoordeel tijdens de return mag genieten.

De loting voor de Europa League is een uur eerder dan die voor de Conference League. Union loot dus eerder en dat betekent dat de loting van de ploeg van Karel Geraerts bepalend is. Speelt Union de eerste match uit, dan speelt Anderlecht automatisch de tweede match uit en de eerste match thuis. Dat hoeft natuurlijk niet het verschil te maken, maar in mentaal opzicht wordt de terugmatch uit spelen in het Europese voetbal als nadelig beschouwd.

De ploegen kunnen dit scenario niet meer uit de weg gaan, omdat Union de stadionkeuze in dit vergevorderde stadium niet meer kan veranderen. Dat kon in de groepsfase nog wel, toen speelde Union bijvoorbeeld in het stadion van OH Leuven. Nu staat het spelen in Lotto Park echter vast tot het met het einde van het Europese Seizoen.

Naast Union en Anderlecht, speelt ook KAA Gent nog in Europa. De ploeg van Hein Vanhaezebrouck wist het Turkse Basaksehir in Istanboel met 1-4 te verslaan en dringt daardoor door tot de kwarfinale van de Conference League.