Moedig verhaal over voetballers in Oekraïne: 'Trainen tijdens het luchtalarm door'

Moedig verhaal over voetballers in Oekraïne: 'Trainen tijdens het luchtalarm door'

09-03-2023 20:19

De Nederlander Raymond Atteveld is sinds vorige zomer assistent-trainer bij Zorya Luhansk en is daardoor getuige van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De coach vertelt bij ESPN over zijn ervaringen.

"Het is niet makkelijk, zoals je zult begrijpen. We hebben met beperkingen te maken. Luhansk is totaal onveilig. Ik woon op dit moment in Kiev en hier spelen we onze wedstrijden. Er zijn enkel wat mensen van beide clubs aanwezig en af en toe wordt de wedstrijd stilgelegd door een luchtalarm."

Ook de voorbije nacht was onrustig door Russische luchtaanvallen. "Ik geloof dat er weer 35 raketten zijn afgevuurd op Oekraïne, waarvan dertig richting Kiev", stelt Atteveld. "Er zijn inslagen bij ons in de buurt geweest en er zijn stafleden die de ramen hebben horen trillen", geeft hij aan.

Het lijkt een bijna onwerkbare situatie voor de Nederlander, maar hij blijft doorgaan. "Wij hakken al een tijdje met dit bijltje. Wij gaan een beetje over tot de orde van de dag. De spelers reageren tijdens de training soms niet eens meer op een luchtalarm. De mensen hebben hier iets onverzettelijks over zich heengekregen, ze laten zich niet uit het veld slaan. Maar het blijft natuurlijk verschrikkelijk."