Lukaku passeert Mertens als Belgisch CL-schutter aller tijden, Van Himst wacht nog

Lukaku passeert Mertens als Belgisch CL-schutter aller tijden, Van Himst wacht nog

23-02-2023 11:30 Laatste update: 17:00
3

Een ton zorgen is van de schouders van Romelu Lukaku gevallen. Na een waar annus horribilis was de Rode Duivel van goudwaarde voor Internazionale tegen FC Porto (1-0) door de enige treffer van de avond te maken. Dat doelpunt levert hem in één klap een record op: geen enkele Belg scoorde vaker in de Champions League.

Vijf minuten voor tijd deed Lukaku het Giuseppe Meazza ontploffen. Voor de spits was het zijn tweede doelpunt uit deze CL-campagne, goed voor zijn zeventiende in totaal op het kampioenenbal. Daarmee is hij nu de enige Belgische recordhouder. Tot voor woensdagavond moest hij die eerste positie nog delen met Dries Mertens, die er zestien maakte namens Napoli SC.

Huidige top-vijf van Belgische CL-topschutters:
1. Romelu Lukaku - 17
2. Dries Mertens - 16
3. Kevin De Bruyne - 12
4. Eden Hazard - 10
5. Luc Nilis en Hans Vanaken - 9

Eigenlijk staat Lukaku zelfs al op twintig rozen in een CL-context, aangezien hij er in zijn jonge jaren bij RSC Anderlecht ook al drie had gemaakt in de voorrondes. Die worden door de UEFA echter niet meegerekend in de officiële topschuttersstatistieken. Zijn rekening op de eindfase van het toernooi opende Lukaku in 2017. Sindsdien was hij elke editie goed voor minstens twee doelpunten. Een overzicht van al zijn treffers over de jaren heen:

2017-2018: Manchester United (5)
2018-2019: Manchester United (2)
2019-2020: Inter (2)
2020-2021: Inter (4)
2021-2022: Chelsea (2)
2022-2023: Inter (2)

Zijn meest recente doelpunt had ongetwijfeld een grotere waarde dan het merendeel van zijn zeventien CL-rozen. De winnende treffer in een knock-out-duel, zo vaak valt die eer je niet te beurt. Voor Lukaku was het zijn vierde na Nieuwjaar op het miljardenbal. Ook op dat vlak doet hij bijvoorbeeld beter dan Mertens, die het slechts twee keer voelde kriebelen in de lente. Toch staat Lukaku qua knock-out-goals niet op nummer één. De (Belgische) keizer van de eindfase luistert namelijk naar de naam van De Bruyne. De spelmaker van Manchester City maakte negen van zijn twaalf CL-doelpunten in de fase met rechtstreekse uitschakeling.

Overigens nog één niet onbelangrijke kanttekening: eigenlijk mag niet Lukaku, maar Paul Van Himst zich nog steeds de meest efficiënte Belgische schutter op het hoogste Europese echelon noemen. De legende van RSC Anderlecht stond liefst twintig maal aan het kanon. Dat gebeurde evenwel in de voormalige Europa Cup I, die later vervelde tot de Champions League. Vanwege diezelfde kanttekening verdient ook Luc Nilis nog een pluim. De man met de gezegende traptechniek maakte beide vormen van het toernooi mee, goed voor acht doelpunten in de ECI en negen in de CL. Samen maakt dat ... zeventien!