De VP-lessen: het onbewoonde Brugse eiland en Benfica kijkt al uit naar de loting

De VP-lessen: het onbewoonde Brugse eiland en Benfica kijkt al uit naar de loting

15-02-2023 23:10 Laatste update: 16-02-2023 20:21
20

Voor het eerst sinds de invoering van de Champions League overleefde Club Brugge de groepsfase van het toernooi. Woensdag stond Club Brugge dan ook voor een historische match tegen Benfica, maar het duel liep af op een sisser. Club Brugge verloor met 0-2. Wat moet je onthouden van de partij? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Het onbewoonde eiland
Eens in de zoveel tijd krijgt een trainer het idee om zonder echte diepe spits te spelen. Woensdag had Parker het idee om Lang te laten fungeren als valse negen. Aan de inzet van de Nederlander lag het niet, maar door zijn nature was Lang vaker dan goed aan de buitenkant te vinden dan in het centrum. Daar liet hij trouwens goede dingen zien, maar als hij dan zijn mannetje(s) voorbij was, kon Lang in het midden natuurlijk geen ploegmaat vinden. Dat ging ook op voor de echte buitenspelers. Een spits die alleen op het eiland speelt, kennen we al. Maar woensdag zagen we een onbewoond Brugs eiland. Uitgespeelde kansen kreeg Club Brugge daardoor amper of niet.

Stilaan het einde van Yaremchuk
Hoe zou het zijn met het zelfvertrouwen van Yaremchuk? Wij vrezen niet zo goed. Club Brugge investeerde in de zomer zestien miljoen euro in de Oekraïner, maar de voorbije maanden kon de spits dat prijskaartje nooit rechtvaardigen. Door de afwezigheid van Ferran Jutgla kreeg Yaremchuk in de JPL de laatste speeldagen nieuwe kansen, maar overtuigen deed hij niet. Woensdag kreeg hij te horen dat hij uitgerekend tegen zijn ex-ploeg niet zou starten en dat om te kunnen spelen zonder diepe spits. Zelfs bij een 0-1 stand bleef Yaremchuk op de bank. Indien niet naar buiten komt dat Yaremchuk een kwaaltje had, lijkt het stilaan einde verhaal in Jan Breydel voor Chuck.

Odoi boven Nielsen valt verkeerd
Lang was trouwens niet de enige speler die op een andere plaats moest spelen. Ook Denis Odoi viel die eer te beurt. Nu sinds Odoi bij Club Brugge actief is, speelde hij haast op elke plaats. Woensdag mocht Odoi bijklussen als verdedigende middenvelder. Nielsen moest hierdoor wederom plaatsnemen op de bank. De Deen ziet zichzelf als een van de beste nummers zes van België. Parker lijkt daar anders over te denken. Odoi maakte woensdag trouwens geen te beste beurt. Na negen minuten verdween hij – een beetje overdreven – al in het boekje. Het hypothekeerde meteen zijn wedstrijd.

Goals in cadeauverpakking
De kans is groot dat Jack Hendry en Bjorn Meijer slecht gaan slapen. De twee verdedigers gingen bij de doelpunten van Benfica in de fout. De Schot gaf een onnodige strafschop weg, terwijl de Nederlander vlak voor de 0-2 ruzie had met de bal en nadien David Neres genadeloos zag toeslaan. Twee doelpunten in cadeauverpakking voor Benfica. Om een cliché boven te halen, dat mag op dit niveau niet gebeuren.

Benfica gewoon een maatje te sterk
Soms zijn conclusies niet zo moeilijk. Benfica heeft gewoon beter spelersmateriaal dan Club Brugge. Dat is niet erg en geen schande. De Portugezen waren niet onder de indruk toen Blauw-Zwart de eerste twintig minuten probeerde het neus aan het venster te steken. De troepen van Roger Schmidt zijn hetere vuren gewend. Op 7 maart staat de terugmatch in Portugal op het programma. De Portugezen noteren ondertussen al 17 maart in hun agenda. Dan staat de loting voor de kwartfinales en de halve finales van de Champions League op het programma in Nyon. Tenzij er een wonder gebeurt in het Estádio da Luz zal er bij de loting voor de volgende rondes van het Kampioenenbal geen balletje zijn met de naam van Club Brugge op.