Benfica in het kort: kampioen in het verkopen en Braga als Brugs voorbeeld

Benfica in het kort: kampioen in het verkopen en Braga als Brugs voorbeeld

15-02-2023 10:25 Laatste update: 21:59

Geen PSG, Bayern München of Real Madrid voor Club Brugge woensdag in de Champions League. Maar wel een eerste van twee confrontaties met Benfica. Qua naam klinkt de Portugese tegenstander net iets minder aantrekkelijk dan de rest van de overgebleven teams in het Kampioenenbal, maar qua kwaliteit zit het zeker wel snor met de Portugese club. Wat moet je weten van Benfica? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Vorig jaar eindigde Benfica in de Portugese Eerste Klasse slechts op een derde plaats. Onvoldoende, was de mening van het bestuur. Nog tijdens het lopende vorige seizoen wist de club Roger Schmidt te verleiden als nieuwe coach. De Duitser liet PSV met bekerwinst tegen Ajax achter zich en begon in Portugal aan een nieuw succesvol avontuur.

Sinds Schmidt het voor het zeggen heeft bij Benfica, walst de club over alles en iedereen. De groepsfase van de Champions League werd probleemloos bereikt en daar hield het PSG twee keer op een 1-1 draw en won het twee keer van Juventus (1-2 en 4-3). Ook Maccabi Haifa was geen partij voor Benfica. Gevolg een 2-0 en een 1-6 zege plus de groepswinst in groep H.

Het zwarte beest Braga
In de vaderlandse competitie staat Benfica momenteel ook aan de leiding met nagenoeg het perfecte parcours. De opsomming van tegenstanders die dit seizoen wisten te winnen van Benfica is snel klaar. Enkel Braga kon immers in de competitie Benfica verslaan. Op 30 december won Braga met 3-0 van Benfica. In de Liga Portugal verloor Benfica na 20 speeldagen amper zeven punten. De kloof op de nummer twee Porto bedraagt vijf punten.

Ondanks dat het Benfica van Schmidt heel veel indruk maakt, zal het niet de dubbel in eigen land winnen. Een week geleden toonde Braga immers in de Portugese beker nog eens aan Club Brugge hoe je Benfica pijn doet. Na strafschoppen kegelde Braga Benfica uit de Taça de Portugal. Wie weet kan Simon Mignolet binnenkort ook een strafschoppenheld worden.

Kampioen in het verkopen
Tijdens de afgelopen transferperiode was Benfica voortdurend in het nieuws. Dat had natuurlijk alles te maken met Enzo Fernández Chelsea wilde de Argentijnse wereldkampioen graag in huis halen. Benfica hield lang het been stijf, maar ontving uiteindelijk zo'n slordige 120 miljoen euro. De Portugese club is een meester als het komt op verkopen. Darwin Nunez mocht bijvoorbeeld voor 80 miljoen euro naar Liverpool vertrekken. Voor de overbodige Roman Yaremchuk betaalde Club Brugge 14 miljoen euro. Voor de meeste Belgische clubs zou dat een recordbedrag zijn. Bij Benfica staat die deal niets eens in de top 25 qua uitgaande transfers.

Ondanks dat Benfica de laatste jaren heel wat talent voor veel geld liet gaan, is het spelersmateriaal nog altijd om 'u' tegen te zeggen. Met Odysseas Vlachodimos heeft het al drie jaren een vaste nummer één, vraag dat maar Mile Svilar. Achterin is Otamendi een vaste waarde, mede de reden dat Jan Vertonghen mocht vertrekken. Florentino is dan weer de stofzuiger voor de verdediging. En ook offensief is er voldoende geweld. Gonçalo Ramos is de volgende topspits die Benfica aan het voorbrengen is. Een spierblessure hield het 21-jarige talent de voorbije twee speeldagen van het veld.