Vijf lessen uit speeldag 20: Diefstal in Brugge, Union is strafste jager op Genk

Vijf lessen uit speeldag 20: Diefstal in Brugge, Union is strafste jager op Genk

16-01-2023 11:00 Laatste update: 21:00

Nu de Play-Offs stilaan om de hoek loeren, staan de zenuwen steeds strakker gespannen in het Belgische voetbal. Ook speeldag 20 stond weer bol van de sleutelmomenten, heroplevingen en alarmbellen. VoetbalPrimeur.be haalt er vijf lessen uit om in de oren te knopen.

Als een dief in de Brugse nacht
Na afloop van de Klassieker waren vriend en vijand het er roerend over eens: Club Brugge verdiende zonder enige twijfel de drie punten. Toch sprokkelde RSC Anderlecht nog een puntje op Jan Breydel. De late gelijkmaker, een afgeweken bal die uitdraaide in een own-goal van Brandon Mechele, kon de aanvallende onmondigheid van de Brusselaars niet beter in de verf zetten. Aan de overzijde creëerde de thuisploeg wél voldoende kansen, maar het wrong die al te vaak vakkundig de nek om. Stilaan wordt het toch eens tijd dat recordaankoop Roman Yaremchuk zijn elftal over de streep trekt.

Eerste jager = Union
In een fel duel om de tweede stek én het etiket voor 'fanatiekste supportesschare' trok Union Saint-Gilloise aan het langste eind. Niet dat het verschil met Royal Antwerp FC zo groot was, maar eens te meer lieten de troepen van Karel Geraerts hun onverzettelijkheid bewonderen. Het bezoek uit Antwerpen geraakte immers nauwelijks aan doelrijpe mogelijkheden. Zo zet Union in de schaduw van trotse koploper KRC Genk een haast even waanzinnige reeks neer. Sinds midden september verloor het niet meer. De teller staat nu op 32 punten op een maximum van 36. Wauw!

Mokkende trainers
Niet voor het eerst en zeker niet voor het laatst stuurden verschillende trainers in het post-match-interview hun ongenoegen de wijde wereld in. Mark van Bommel viel scheidsrechter Nicolas Laforge openlijk aan wegens een gebrek aan consequentie, Hein Vanhaezebrouck riep enkele van zijn spelers ondanks de zege tegen KV Kortrijk op om "in de spiegel te kijken" en Scott Parker zag zelfs een "mentaal probleem" bij zijn manschappen. Het mag duidelijk zijn dat het stilaan om de knikkers gaat.

Nagelbijters
Niet alleen de mokkende trainers illustreren de ferme druk op de ketel, ook het spelverloop in zowat alle negen wedstrijden van speeldag 20 sprak boekdelen. Sprankelend voetbal viel nauwelijks te zien, strijd en duelkracht des te meer. Een heleboel ploegen maakten er een veldslag van of hielden de boel hardnekkig gesloten, in de hoop om vooral niet verliezen. Daardoor werden slechts twee van de negen duels beslist met meer dan één doelpuntje verschil. Wees maar zeker dat de spanning de komende weken zal blijven regeren.

Onuachu kijkt achterom
Bij Genk zette (de geschorste) Wouter Vrancken zijn topschutter eens op de bank, al mocht hij wel nog invallen. Daar heeft de concurrentie om de Gouden Stier optimaal van geprofiteerd. Terwijl Onuachu droog bleef staan, stonden zowel Mario Gonzalez (OH Leuven) als Hugo Cuypers (KAA Gent) tot twee maal toe aan het kanon. Zij naderen in de schuttersstand tot op respectievelijk één en drie treffers van koploper Onuachu, die aan veertien zit. Daar bleef het niet bij, want ook Dante Vanzeir, nog een gevaarlijke klant voor dit nevenklassement, vond het net. De Stier heeft nog geen weide gevonden!