Winters huiswerk voor Union: kern lijkt goed gestoffeerd voor nog straffere stunt

Winters huiswerk voor Union: kern lijkt goed gestoffeerd voor nog straffere stunt

31-12-2022 10:00 Laatste update: 01-01-2023 14:24
2

Nu 2023 voor de deur staat en de winterse transfermarkt open gaat, valt er op de burelen van de Belgische clubs het nodige werk te verzetten. Waar de ene club absoluut nood heeft aan versterking, aast de andere op buitenkansjes. In deze reeks maakt VoetbalPrimeur de to do-lijstjes van de zeven topclubs op, van onder naar boven in het klassement. In deze zesde en voorlaatste aflevering: Union Saint-Gilloise, het huidige nummer twee.

Huidige situatie en prioriteiten bij Union
Union Saint-Gilloise zal voor altijd in de boeken staan als dé revelatie van het seizoen 2021-2022, maar stiekem verdienen ze dat predikaat gewoon opnieuw voor de huidige campagne. Ook nu weer verbaasden de Brusselaars vriend en vijand. In de Croky Cup werd vlot de kwartfinales bereikt, in de Jupiler Pro League dateert de laatste nederlaag alweer van 11 september. Haar grootste stunt realiseerde Union evenwel in de Europa League. In een behoorlijke lastige poule eindigde het droogjes als nummer één. Wat een krachttoer!

Als klap op de vuurpijl valt het voetbal ook nog eens reuze mee. De soms wat cynische, maar zeker dodelijk aanpak van Felice Mazzu overgoot Karel Geraerts met een sausje van vertrouwen in eigen balbezit. Een andere verklaring voor de nieuwe successen ligt in de breedte van de spelerskern. In vergelijking met het vicekampioenschap heeft Union net wat meer wisselmogelijkheden, vooral centraal achterin en in het voorste compartiment. Dankzij die aangevulde troeven zou het zomaar kunnen dat Les Unionistes in mei 2023 wél all the way gaan. Als dat inderdaad de ambitie is van het bestuur, kunnen er wel nog twee profieltjes bij, al dan niet met de hulp van Brighton & Hove Albion:

* Centrale middenvelder
Ondanks het vertrek van Casper Nielsen ligt de kracht van Union nog steeds in de centrale as. Het trio Senne Lynen - Thierry Lazare - Teddy Teuma combineert zowat alle vaardigheden waarover een topvoetballer zou moeten beschikken. In hun schaduw is de spoeling echter behoorlijk dun. De Spanjaarden Cameron Puertas en José Rodriguez gelden als eerste wisselstukken, maar zij kunnen zich slechts zelden onderscheiden. Een nieuwe middenvelder, liefst met een uitstekende laatste pass, zou sportief directeur Chris O'Loughlin niet afwijzen.

* Rechtsbuiten
Zowel Simon Adingra als Loïc Lapoussin, de twee gevaarlijkste flankspelers van Union, verkiezen de linkerflank om hun kunstjes te tonen. In haar kenmerkende 3-5-2 nemen Guillaume François of Bart Nieuwkoop de rechterzijde normaal gezien voor hun rekening. Zij zijn echter omgeschoolde verdedigers. Een aanvallendere optie kan er wonderen doen om gesloten wedstrijden alsnog in het eigen voordeel te beslechten. Met Casper Terho, een Finse belofte-international, haalde Union in september al zo'n profiel binnen. Hij strijkt deze winter pas neer in het Dudenpark. De vraag is of de tiener het ritme meteen oppikt. Zoniet is een bijkomende kracht wenselijk.

Recente geruchten: Casper Terho (al afgerond, HJK Helsinki)

VP's ideale elf voor Union in 2023

Verder kijken in 2023: contracten en huurlingen
Op sportief vlak kan de Union-familie het verse jaar met vertrouwen tegemoet kijken. In de bestuurskamers lijkt dat niet anders. Op een handvol spelers na beschikt iedereen over overeenkomsten die na komende zomer nog doorlopen. Slechts twee bepalende krachten vragen een dringendere aanpak: Simon Adingra en Koki Machida.

Wat die eerste betreft, hangt Union volledig af van moederclub Brighton. Als die oordeelt dat de Ivoriaan nog niet voldoende rijp is voor de Premier League, zit er misschien een tweede huurperiode in. In het geval van Machida zullen de komende maanden beslissend zijn. De mandekker miste de hele heenronde door blessure, waardoor hij er gebrand op zal zijn om zich te bewijzen. Vorig seizoen heeft hij alvast bewezen uit het goede hout gesneden te zijn.