Mazzu kan Anderlecht geen hak zetten, eigen doelpunt verlost onmondig paars-wit

Mazzu kan Anderlecht geen hak zetten, eigen doelpunt verlost onmondig paars-wit

26-12-2022 22:40 Laatste update: 22:45
70

De korte hereniging tussen Felice Mazzu en RSC Anderlecht heeft geen glimlach op zijn gelaat getoverd. De teruggekeerde trainer van Sporting Charleroi leek zijn voormalige werkgever bij zijn wederoptreden in het Zwarte Land op 0-0 te houden, maar daar stak een late eigen doelpunt een stokje voor. Brian Riemer pakt zo zijn eerste zege bij paars-wit.

Charleroi - Anderlecht stond voor aanvang dus voornamelijk in het teken van Mazzu, die zo'n twee maanden geleden pas de laan werd uitgestuurd in Brussel. Het gaf toch enig pigment aan het duel, want op het terrein serveerden beide elftallen bijzonder flauwe koffie in het eerste bedrijf. Anderlecht begon nog wel met veel balbezit, maar kon daar geen waardige doelpoging uit versieren. Geleidelijk aan nam de thuisploeg het stokje over, al bleef het ook hier vooral bij steriele druk.

Slechts twee keer was er enige opschudding tussen de vier krijtlijnen. Na een blundertje van Francis Amuzu kreeg Ken Nkuba plots vrije baan, maar hij schoot te snel op Bart Verbruggen, die de zieke Hendrik Van Crombrugge verving. De Nederlander moest even later ook alert reageren op een goed doorgekopte hoekschop. Voor het overige zorgden de fans van Charleroi (alweer) voor het vuurwerk, ditmaal weliswaar buiten het stadion. Als extra domper moest Zeno Debast strompelend naar de kant met een enkelletsel.

Bakens verzet, maar gelukje welgekomen
Dat beide ploegen met een volledig logische brilscore de kleedkamers ingedoken waren, leek vooral Anderlecht niet te zinnen. Het bezoek uit Brussel vatte de tweede periode met meer vuur aan. Al snel leverde dat ook een kansje op, toen Mario Stroeykens na een afgeweken vrije trap hobbelend nipt naast besloot. Even later volgde een gevaarlijker moment. Adrien Trebel zette Amuzu met een lange bal alleen voor Hervé Koffi, maar die laatste trok in het één-tegen-één-duel aan het langste eind.

Na dat veelbelovende vierde kwartier viel de Brusselse motor weer wat stil. Het bood Charleroi zo de kans om naar een voorsprong te sluipen, maar al bij al waren De Zebra's te onzuiver. Een troosteloze 0-0 hing in de lucht, tot er minder dan tien minuten voor affluiten dan toch een kerstgeschenk uit de lucht viel voor Anderlecht. Na een vlugge uitbraak over rechts liet Anouar Aït El Hadj knap lopen, waarop Amuzu haast niet meer kon missen. De flankaanvaller deed dat tóch, maar slaakte een zucht van opluchting toen Adem Zorgane in de daaropvolgende carambole het leer in eigen doel duwde.

Met de moed der wanhoop trachtte Charleroi die noodlottige achterstand nog wel ongedaan te maken, zonder succes echter. Een dolgelukkige Riemer mocht na 95 zenuwslopende minuten zijn eerste overwinning vieren als RSCA-coach. De weg is wel nog lang, want de Brusselaars staan nog steeds pas tiende. Mazzu heeft Charleroi niet met een stroomstoot kunnen reanimeren, de club blijft teleurstellend twaalfde.