Uitkijken naar speeldag 18: WK-roes afschudden met kerstvoetbal, loep op Hoefkens

Uitkijken naar speeldag 18: WK-roes afschudden met kerstvoetbal, loep op Hoefkens

23-12-2022 17:45 Laatste update: 26-12-2022 11:47
1

Halleluja, daar is de Jupiler Pro League weer! Eindelijk verlost van al die Qatarese wantoestanden. De komende maanden kan de mensheid zich weer focussen op wat écht telt in onze wereld, namelijk het Belgische competitiegeweld. De terugronde wordt afgetrapt met kerstvoetbal. VoetbalPrimeur.be geeft je vijf goede redenen om tussen de feestdissen door aandachtig te blijven.

Afkicken
Elke verslaafde zal het vol overtuiging beamen: de beste manier om je verleidingen het hoofd te bieden, is simpelweg … je er volop in onderdompelen. Na 29 dagen topvoetbal van de bovenste plank kan de voetballiefhebber zijn of haar (on)deugden vanaf nu weer botvieren op het vaderlandse kampioenschap. Ongetwijfeld zullen er meer ballen de tribune in gekeild worden dan in Qatar, en ja, flitsende Messi-dribbels of een omhaal à la Richarlison komen straks slechts sporadisch nog aan bod, maar dat neemt de charme van het spelletje niet weg, toch?

De kerstboodschap
Inmiddels helemaal ingeburgerd in de JPL: het kerstvoetbal. Zaterdag en zondag krijgen de protagonisten de gelegenheid om met familie door te brengen, maar de dagen ervoor en erna rolt de bal driftig verder. De terugronde aanvatten in de kerstperiode, het heeft iets symbolisch. Het vormt het ideale decor om te bezinnen over de fouten uit het pre-WK-gedeelte en voluit hoop te koesteren voor wat nog komen moet.

Meevaller versus tegenvaller (en viceversa)
De op papier aantrekkelijkste affiche van speeldag 18 zou zomaar eens in het teken van die kerstboodschap kunnen staan. Terwijl KAA Gent in de heenronde geregeld van haar pluimen liet, presteerde Standard Luik onder Ronny Deila verrassend stabieler dan verwacht. Misschien worden de rollen straks wel omgedraaid? In ieder geval wezen alle geluiden uit het Spaanse Oliva erop dat Hein Vanhaezebrouck zijn troepen weer ouderwets heeft klaargestoomd voor deel twee. Daarentegen kregen De Rouches klappen te verwerken in de beker: 4-0 op de Bosuil. Het zou zomaar het uitgangspunt voor een bijbelse parabel kunnen vormen …

Geen witte, maar zwarte Kerst?
Het zwaard van Damocles hangt vervaarlijk boven het hoofd van Carl Hoefkens. Het crisisberaad na de bekerpandoering tegen STVV (1-4) bleek voorlopig nog niet fataal, maar in voetballand volstaan enkel resultaten om het tij echt te keren. En dus verwachten de Brugse fans en bestuursleden de komende weken een karrenvracht aan punten. Gemakkelijk wordt dat niet, met onder meer KRC Genk en RSC Anderlecht in het vooruitzicht. Deze maandag kan Hoefkens zich al geen misstap veroorloven tegen OH Leuven.

Teruggekeerde ontdekkingsreizigers
Wat een Erasmus-uitwisseling voor een student is, die invloed oefent een WK-deelname uit op een profvoetballer. Een dubbel dozijn gezanten verdedigde de voorbije maand met trots de JPL-eer in Qatar. Nu zij allemaal opnieuw in ons land zijn neergestreken, is het reikhalzend uitkijken naar hun prestaties. Heeft die koffer vol ervaringen positieve gevolgen voor de precisie in de voorzetten van Angelo Preciado, de doelpuntenhonger van Vincent Janssen of de nukken van Selim Amallah? Enkel de toekomst kan het leren.