Kroatië wint strijd om derde plek na bloedstollende troostfinale tegen Marokko

Kroatië wint strijd om derde plek na bloedstollende troostfinale tegen Marokko

17-12-2022 17:54 Laatste update: 17:56
55

Het Marokkaans sprookje op het WK kent geen einde met een prijs. In de troostfinale tegen Kroatië werden de doelpunten in de eerste helft gescoord en hadden de Kroaten genoeg aan twee treffers om de partij over de streep te trekken. Het werd 2-1.

Bij de Marokkanen kregen we Bilal El Khannouss (KRC Genk) in de basis te zien, terwijl ook Selim Amallah (Standard), Illias Chair (ex-Lierse) en Anass Zaroury (ex-Charleroi) nog invielen bij de Noord-Afrikanen.

Kroatië, dat startte met debutanten Josip Stanišić en Josip Šutal in de ploeg, begon ijzersterk. Josko Gvardiol, de absolute defensieve uitblinker van Kroatië dit WK, kopte na zeven minuten spelen prachtig raak uit een ingestudeerde vrije trap. Twee minuten later kwam Marokko alweer op gelijke hoogte. Achraf Dari kon van dichtbij binnen knikken uit een voorzet van Hakim Ziyech. 

Beide landen maakten de eerste helft een onbevangen indruk en creëerde een aantal prima kansen. De 2-1 viel echter pas vier minuten voor rust. Mislav Orsic kreeg de bal op links en schoot met binnenkant voet prachtig raak achter Marokko-doelman Yassine Bounou. 

Na rust ebde de krachten bij zowel Marokko als Kroatië langzaam weg. Het veldspel werd slordiger en echte kansen werden er, tot de slotfase, niet meer gecreëerd. Youssef En-Nesyri kreeg na 75 minuten nog een grote mogelijkheid, maar stuitte van dichtbij op Livakovic. De Kroaten trokken de overwinning uiteindelijk zonder al te veel moeite over de streep, en nemen net als op het WK in 1998 de bronzen medaille mee naar huis. Marokko, de stuntploeg van dit WK, eindigt als vierde.