Lessen na België - Kroatië: Lukaku onmisbaar, Rode Duivels strijden wél

Lessen na België - Kroatië: Lukaku onmisbaar, Rode Duivels strijden wél

01-12-2022 21:00 Laatste update: 02-12-2022 14:19
28

De Rode Duivels doen niet meer mee op het WK in Qatar. De 0-0 tegen Kroatië was niet meer voldoende. Daar konden ook enkele lessen uit worden geleerd. VoetbalPrimeur België somt ze op.

Duivels kunnen nog strijden
In de pers was er de laatste dagen veel kritiek over de mentaliteit van de Rode Duivels. Daarop was deze keer niets aan te merken. Zeker in de tweede helft hing de ploeg nauw aan mekaar en was er ook verdedigende discipline. Geen vriendengroep meer? Het zou natuurlijk kunnen, maar op het veld zag de ploeg er deze keer zeker niet uit als los zand. 

Het is duidelijk dat de Rode Duivels geprikkeld waren en alle geruchten over interne ruzies aan de kant wilden schuiven. Hoe zuur de uitschakeling ook smaakt: in de laatste wedstrijd van Roberto Martinez als bondscoach zagen we de Rode Duivels op niveau spelen.

Lukaku als onmisbare kapstok
Wat een vertrouwensboost kreeg de ploeg toen Lukaku aan de rust inkwam! De spits van Inter is niet topfit, maar zorgde puur door zijn aanwezigheid al voor een nieuw elan bij de Rode Duivels. Ook de speerpunten rond hem begonnen beter te spelen, een effect dat Lukaku wel vaker heeft gehad bij de Rode Duivels.

Met als'en kopen we weinig, maar waren we uitgeschakeld met een topfitte Lukaku? We betwijfelen dat heel sterk. Het geeft ook wel een zwakte weer. Michy Batshuayi kan scoren, maar reikt op tactisch en fysiek vlak niet tot de enkels van Lukaku. Loïs Openda, die aangekondigd was als de joker, heeft uiteindelijk amper twaalf minuten meegedaan. Geen Lukaku betekent vaak ook geen dreiging...

Heeft Martinez zich vergist?
Jérémy Doku raakte in de eerste twee wedstrijden niet van de bank, en we vroegen ons tijdens zijn invalbeurt nadrukkelijk af waarom. De wissels van Roberto Martinez waren nogal eigenaardig op dit WK. Zo was er onder meer de lange invalbeurt van Charles De Ketelaere tegen Marokko. Geen cadeau voor de aanvaller, die voorlopig niets klaarmaakt bij AC Milan.

Doku is geen wonder als het gaat om goals en assists, maar kan een verdediging aardig op de zenuwen werken. Zelfs als er weinig ruimte is (bijna altijd als de Rode Duivels in een groepsfase spelen) kan hij voor gevaar zorgen. Dan is achttien minuten speeltijd toch wel erg weinig. Ook Leandro Trossard had overigens best meer tijd mogen krijgen.