Lessen na België - Marokko: Batsignaal is defect, er moet héél veel veranderen

28 november om 17:39
Laatste update: 28 november om 17:39

De Rode Duivels moeten nu ook beginnen vrezen voor WK-uitschakeling. In het duel tegen Marokko liep het fout af en ging de nationale ploeg met 0-2 onderuit. Daar konden ook enkele lessen uit worden geleerd. VoetbalPrimeur België somt ze op.

Onana, de toekomst én het heden
Na zijn goede invalbeurt tegen Canada kreeg Amadou Onana ook een basisplek tegen Marokko. Eindelijk. De middenvelder van Everton bracht wel de nodige energie en wist na een wat zoekend begin toch te tonen dat hij op dit toernooi en in de toekomst een belangrijke rol kan spelen bij de Rode Duivels.

Veel strijd en werklust op het middenveld, wat Witsel de laatste interlands moeilijk wist te brengen. Het geeft de jongetjes voorin zoals Kevin De Bruyne ook de mogelijkheid om zich nog meer te focussen op het aanvallende gedeelte in ons spel. Ook belangrijk. Dat hij na uur voetballen van het veld moest en Witsel er wel op mocht blijven staan, is voor ons alvast onbegrijpelijk. En dat we hem gaan missen tegen Kroatië is ook meer dan duidelijk.

Tijd voor het Batsignaal
Tegen Canada scoorde hij nog een belangrijk doelpunt. Toch zien we liever geen Michy Batshuayi in de basis staan bij de Rode Duivels. Hij mag dan wel een doelpuntenmaker pur sang zijn, echt veel heb je in het spel niet aan Batshuayi. De aanvaller speelde vooral verstoppertje en was amper te bereiken voor zijn ploegmaats. Het Batsignaal is voorlopig defect, 'Batsman' is verdwenen.

Romelu Lukaku kreeg in de tweede helft tegen Marokko nog een kwartiertje om wat wedstrijdminuten op te doen. Het zou niet verbazen dat er dat tegen Kroatië een pak meer gaan zijn.

Waar is Kevin De Bruyne?
Bij Manchester City toont hij wekelijks één van de beste spelers ter wereld te zijn, bij de Rode Duivels voorlopig niet. Het is voorlopig niet het toernooi van De Bruyne. Hij kwam amper aan bod tegen Canada en ook tegen Marokko had hij het bijzonder moeilijk.

De Bruyne moet bij de Rode Duivels de grote regisseur zijn, maar was – net zoals spits Batshuayi – toch te afwezig in het spel. In de eerste helft was hij echt onherkenbaar en ook in de tweede helft pikte hij het niveau niet op. Als hij dat niveau niet kan vinden, dreigt hij samen met de Rode Duivels roemloos onderuit te gaan op dit WK. Een Lukaku voorin kan daarbij helpen, al zal vooral De Bruyne zelf ook zijn niveau moeten verbeteren.

Wachten op Trossard, toch Hazard of... Mertens?
Roberto Martinez is een grote fan van Eden Hazard en blijft de aanvaller dan ook minuten geven bij de Rode Duivels. Dat leverde hem flink wat kritiek op, maar de bondscoach blijft hopen op de Hazard van weleer, die op het WK 2018 nog één van de grote uitblinkers was.

De kapitein van de nationale ploeg is nog niet de Hazard van 2018. Dat is duidelijk. Maar hij laat toch steeds vaker flitsen van zijn klasse zien. Tegen Canada had hij een belangrijke rol tussen de linies en ook tegen Marokko speelde hij opnieuw die rol. De keuze voor Hazard wordt daarmee toch steeds begrijpelijker, met een rol die Trossard misschien iets minder ligt.

Toch zagen we een opvallende gebeurtenis. In de tweede helft koos Martinez koos ervoor om Dries Mertens na een uur voetballen de voorkeur te geven op Trossard. Hij moest de rol van Hazard overnemen, wist ook één goede kans te versieren, maar helemaal overtuigend was het toch niet. Moet man-in-vorm Trossard toch niet meer minuten krijgen?


Er moet veel veranderen
Er werden in de partij tegen Marokko bijzonder veel pijnpunten blootgelegd. Een slechte De Bruyne, een afwezige Kevin De Bruyne en heel bedenkelijke wissels van Roberto Martinez. Het wordt stilaan duidelijk dat deze groep een nieuwe wind nodig heeft. Een orkaan misschien wel. Doorselecteren dus. In de spelers, maar misschien ook in de bondscoach. Aan Martinez en de Rode Duivels nu de opdracht om tóch te tonen dat zij 'de Gouden Generatie' zijn. Zoniet, is het tijd voor de volgende generatie.