Amnesty woedend door FIFA-oproep richting WK in Qatar: 'Het is verbijsterend'

Amnesty woedend door FIFA-oproep richting WK in Qatar: 'Het is verbijsterend'

04-11-2022 20:45
9

Amnesty International is woedend over de brief van FIFA-voorzitter Gianni Infantino. De Zwitser riep alle WK-landen op om zich tijdens het eindtoernooi in Qatar 'volledig op het voetbal te focussen'.

Amnesty is verbijsterd door het bericht van de wereldvoetbalbond. 'Als Infantino wil dat de wereld 'zich op het voetbal richt', dan is er een simpele oplossing: de FIFA zou eens kunnen beginnen met het aanpakken van de serieuze mensenrechtenschendingen in plaats van ze onder het tapijt te schuiven', schrijft de mensenrechtenorganisatie in een verklaring.

'Een eerste stap zou zijn om zich openbaar uit te spreken voor oprichting van een fonds om migrantenarbeiders te compenseren, voor de start van het WK, en ervoor zorgen dat lhbti'ers niet gediscrimineerd of lastiggevallen worden. Het is verbijsterend dat ze dit nog altijd niet hebben gedaan', gaat het statement verder.

Volgens Amnesty moet de FIFA juist in actie komen. 'Infantino heeft gelijk als hij zegt dat voetbal zich niet in een vacuüm bevindt. Honderdduizenden arbeiders zijn gebruikt om dit toernooi mogelijk te maken en hun rechten kunnen niet worden vergeten of weggewuifd. Ze verdienen gerechtigheid en compensatie, geen loze beloften, en de klok tikt door.'

Het omstreden WK begint op 20 november met de wedstrijd tussen Qatar en Ecuador.