Trainerskerkhof Pro League: stevenen we af op een nieuw 'record'?

Trainerskerkhof Pro League: stevenen we af op een nieuw 'record'?

31-10-2022 17:16 Laatste update: 21:45
2

Door de ontslagen van José Jeunechamps en (vermoedelijk) Yves Vanderhaeghe zitten we inmiddels aan acht trainersontslagen in de Jupiler Pro League. Uitzonderlijk? De laatste jaren regent het trainersontslagen, maar zelden zo hard als dit seizoen. 

Nu al paniek?
Vorig seizoen werden er in het hele seizoen 'maar' acht trainers ontslagen in 1A. Eind oktober waren enkel Peter Maes en Mbaye Leye al aan de deur gezet. Later in het seizoen kwamen ook Yves Vanderhaeghe, John van den Brom, Francky Dury, Jordi Condom, Javier Torrente en Stefan Krämer bij dat clubje. Beerschot had de twijfelachtige eer om de enige club met twee trainersontslagen te zijn.

Het een en ander heeft natuurlijk te maken met de opbouw van dit seizoen. Er zullen op het eind van dit seizoen drie clubs zakken, waardoor zowat de hele rechterkolom een gevarenzone wordt. Van die rechterkolom heeft alleen Zulte Waregem de coach nog niet op straat gezet. Bovendien komt het WK er binnenkort aan. Veel clubs willen van die pauze gebruik maken om de batterijen op te laden met een nieuwe trainer.

Recordjaar 2017/2018
Ondanks die stortvloed van ontslagen is het record (voorlopig?) nog niet bereikt. In het seizoen 2017/2018 deed de België haar naam van trainerskerkhof alle eer aan. Liefst dertien coaches werden toen op straat gezet. Toen speelden er bovendien maar zestien clubs in de Jupiler Pro League. Als we inrekenen dat KV Mechelen twee coaches ontsloeg (Ferrera en Jankovic) bleven toen amper vier van de zestien clubs hun coach trouw. Een waar dieptepunt in het Belgische voetbal.

Zelfs in dat recordseizoen hadden we op dit moment van het seizoen nog maar zeven ontslagen. We kunnen dus op weg zijn naar een nieuw record als de lijn zich doorzet. Niet bepaald wervende cijfers dus, of zal het tij nu plots keren? De overige coaches lijken voorlopig veilig te zitten, al kan dat na een paar nederlagen snel veranderen...