'Journalisten in Qatar worden in de gaten gehouden: twee apps zijn verplicht'

'Journalisten in Qatar worden in de gaten gehouden: twee apps zijn verplicht'

22-10-2022 15:17
8

Journalisten die in Qatar verslag willen doen van het WK, moeten van tevoren twee apps downloaden die ze het gehele toernooi zullen volgen. Dat meldt onder meer RTL Nieuws. Het is een duidelijke eis van de overheid. 

Nederlandse omroepen als RTL, NOS en SBS hebben een lijst met plekken doorgestuurd gekregen waar niet mag worden gefilmd. 'Zo is het verboden iemand in zijn eigen huis op beeld te interviewen. Als ze een reportage willen maken over de rechten van arbeidsmigranten, wordt het hen wel heel moeilijk gemaakt. Journalisten mogen alleen naar de woonwijken toe waar die migranten werken met een speciale filmvergunning van de Qatarese machthebbers. En zo'n vergunning krijg je niet zomaar', meldt RTL.

Aanwezige journalisten moeten twee apps downloaden. De Ehtereaz-app is er om COVID-19 onder controle te houden. Het is echter wel verplicht om je locatie te delen, waardoor je continu gevolgd wordt. Volgens Noorse media kan Ehteraz de gebruiker niet alleen volgen, er zou ook spyware op je telefoon komen te staan, waardoor de inhoud afgelezen kan worden. De andere app heet Hayya, de officiële WK-app waarmee je kaarten kunt kopen en gratis met de metro kunt reizen. 

De NOS, dat het WK uit zal zenden, zegt tegen RTL op de hoogte te zijn van de maatregelen. "De voorwaarden die Qatar stelt aan een visum voor journalisten zijn weliswaar beperkend, maar helaas ook vrij normaal in veel landen in deze regio."

Toch is dat voor de NOS geen reden om het WK links te laten liggen. "We gaan er juist heen om journalistieke verhalen te kunnen maken over het land – in al zijn facetten. Onze aanwezigheid daar laten we afhangen van journalistieke relevantie en mogelijkheden. En over eventuele beperkingen die we onderweg tegenkomen, zullen we per geval beslissen en altijd transparant zijn."

De controle van Qatar zou er puur op gericht zijn dat er geen dingen in beeld worden gebracht die men niet mag zien. Zo is er al jaren ophef over de werkomstandigheden in Qatar en het schenden van de mensenrechten.