Club Brugge ondergaat amerikanisering: “Stadion-ervaring optimaliseren

Club Brugge ondergaat amerikanisering: “Stadion-ervaring optimaliseren"

21-10-2022 23:21
44

Orkila Capital bezit voor een kwart van de aandelen Club Brugge. Het Amerikaanse investeringsfonds wil Club Brugge een nieuwe drive geven. Dat vertelde Jesse Du Bey, frontman van Orkila Capital, aan De Tijd.

Orkila Capital wil als Amerikaans investeringsfonds een Amerikaanse swung geven aan het Europese voetbal. Ze willen daarbij de sportbeleving van Amerikaanse evenementen ook in Europa introduceren. “Vanuit de VS hebben we ook een goed zicht op hoe sportteams de ervaring in moderne stadions optimaliseren. Van eten en drinken - topkwaliteit die de fans tot op hun zitje besteld kunnen krijgen als ze dat willen - geen wachtrijen aan wc’s of horeca, een digitaal laagje over de fysieke beleving en top of mind plek voor bedrijven om klanten te entertainen”, vertelde Du Bey.

Amerikaanse overnemers hebben het al langer gemunt op Europese sportclubs. Du Bey denkt dan ook dat het niet realistisch is om sportclubs louter en alleen als sportclub te bekijken. “Commercialisering van sport botste lang op scepticisme. Er is een sterke Europese stroming onder fans dat eigenaars clubs niet als business mogen zien. Maar dat is geen realistische manier om duurzaam succesvol te zijn in de moderne sportindustrie.”

Of Orkila een permanente strategie met Club Brugge heeft, wil de frontman niet gezegd hebben. Orkila zou geen plannen hebben om aandelen bij blauw-zwart uit te breiden. “We hebben ook geen plannen Brugge over te nemen. Orkila neemt nooit controle over een bedrijf. We zijn gelukkig met ons minderheidsbelang.”