Verschil in Europese ervaring: heel Union zit aan 14, Rangers-kapitein op ... 64

Verschil in Europese ervaring: heel Union zit aan 14, Rangers-kapitein op ... 64

02-08-2022 09:27
2

Het zijn historische tijden voor Union Saint-Gilloise. Na het sprookjesachtige seizoen 2021-2022 volgt deze dinsdagavond een nieuwe mijlpaal in de clubgeschiedenis. Voor het eerst treedt de club aan in de Champions League, weliswaar in de voorlaatste voorronde. Daarin moet het Glasgow Rangers zien uit te schakelen. Het verschil in Europese ervaring tussen beide clubs laat er geen twijfel over bestaan wie als grote favoriet naar voren geschoven mag worden. 

Het verrassende succes van Union heeft hen in de kwalificaties van het kampioenenbal gebracht, maar wie een blik werpt op de spelersgroep van Karel Geraerts, merkt dat het aantal Europese duels niet bijster hoog oploopt. Slechts drie spelers kwamen ooit al in actie op het Europese toneel. Bart Nieuwkoop is de enige die een echte campagne heeft meegemaakt. De Nederlandse rechterflankverdediger mocht twaalf keer proeven van Europa bij Feyenoord, zelfs ook in de CL-voorronde.

Daarnaast hebben ook Anthony Moris en Guillaume François een streepje achter hun naam staan. Welgeteld eentje, wel te verstaan. Moris mocht in december 2011 onder de lat plaatsnemen bij Standard Luik op het veld van FC Kopenhagen in de groepsfase van de Europa League. Hij hield toen de nul (0-1), maar daar bleef het verder bij. Het verhaal van François was zelfs nog sneller geschreven. Met Sporting Charleroi mocht de nu 32-jarige rechtsachter eens invallen tegen Beitar Jeruzalem (5-1), goed voor ... minder dan één minuut aan speeltijd.

Het Schotse contrast
Nee, dan kan de spelersgroep van Rangers andere adelbrieven voorleggen. Verrassend is dat niet bepaald, aangezien de Schotten de voorbije jaren steevast een vaste waarde zijn binnen het Europese schouwspel. Zo zit aanvoerder James Tavernier op z'n eentje al aan 64 stuks, zowat het vijfvoudige van de volledige Union-selectie dus.

Ook bij andere oudgedienden als Alfredo José Morelos (63), Scott Arfield (59) en Borna Barisic (57) zou er geen plankenkoorts meer mogen zijn op Europese avonden. En toch moet daar een kanttekening bij geplaatst worden. Het overgrote gros van die Europese ervaring bouwden de Rangers namelijk op in de Europa League. Zo vonden slechts twee van de 64 Europese duels van Tavernier plaats in (de voorrondes van) de Champions League. De laatste deelname van de Schotse traditieclub aan de groepsfase van het miljardenbal dateert inmiddels al van 2010-2011.