Duivelse defensie baart kopzorgen: De realiteit is dat de spoeling erg dun is

Duivelse defensie baart kopzorgen: "De realiteit is dat de spoeling erg dun is"

05-06-2022 10:00 Laatste update: 11:52
15

Na twee nachtjes slapen hangt de pijnlijke 1-4-nederlaag tegen Nederland nog altijd als een donkere schaduw over onze nationale ploeg. Het staat vast dat er dingen moeten veranderen als de Rode Duivels met enige ambitie naar het WK in Qatar willen afreizen. Nordin Jbari en Francky Van der Elst wijzen in de eerste plaats naar de verdediging.

Tegen de Nederlanders pakte Roberto Martinez uit met zijn vertrouwde 3-4-3, met Toby Alderweireld, Dedryck Boyata en Jan Vertonghen als verdedigende pionnen. Die zagen sterretjes. "Het probleem is: als je met drie achterin speelt, heb je centraal een patron nodig, om leiding te geven, zoals Vincent Kompany dat deed. Boyata heeft andere kwaliteiten, maar hij is geen patron", wijst Jbari een schuldige aan in De Zondag.

Al kan ook Martinez uiteraard niet aan de dans ontspringen. De bondscoach moet misschien stilaan eens nadenken over zijn tactische plaatje, oppert Jbari. "Omdat er geen alternatief is, pleit ik er al langer voor om terug te keren naar een verdediging met vier verdedigers." Jbari benadrukt verder dat verdedigen niet enkel de taak is van de laatste lijn. Naar zijn mening werden Vertonghen en co onvoldoende "beschermd" door het middenveld.

Nieuwe jongens in plaats van andere tactiek
Ook in de ogen van Van der Elst was er een duidelijke zondebok. "Boyata speelde inderdaad dramatisch aan de bal en was ook niet secuur in het verdedigen", luidt zijn strenge oordeel. "De realiteit is dat de spoeling achterin erg dun is." Veranderen van tactiek dan maar? Ook dat is geen sinecure, waarschuwt Van der Elst. "De tijd lijkt me te kort om nu nog een heel tactisch systeem te gaan ombouwen", klinkt het. Bovendien is The Fox er niet van overtuigd dat een viermansverdediging het probleem zou oplossen.

Vers bloed, dan maar. "Ik zou Wout Faes laten spelen in de komende wedstrijden voor de Nations League tegen Polen en Wales", oppert Van der Elst. "Hij zal ook niet meteen de grote patron zijn, hij zal moeten wennen, maar aan de basis zie ik wel meer kwaliteiten bij hem dan bij Boyata." Voor Faes zou het zijn debuut betekenen bij de nationale ploeg.