'Filosofie van Cruijff' leidraad voor dwalend Barça: 'Wisten dat het kon gebeuren'

'Filosofie van Cruijff' leidraad voor dwalend Barça: 'Wisten dat het kon gebeuren'

17-04-2022 14:28

FC Barcelona-trainer Xavi Hernández beseft dat zijn ploeg na de uitschakeling in de Europa League alles op alles moet zetten om Champions League-voetbal voor volgend seizoen veilig te stellen. De coach gebruikt de filosofie van Johan Cruijff als voorbeeld om dat doel te bewerkstelligen. 

In eigen huis ging Barcelona afgelopen zonderdag met 2-3 onderuit tegen Eintracht Frankfurt, waardoor de ploeg enkel nog speelt voor een zo hoog mogelijke eindklassering in de nationale competitie. Xavi is niet van plan om het roer om te gooien na de blamage. "We hebben vijf keer de Champions League gewonnen met deze stijl. We hebben de vruchten geplukt van de filosofie van Johan Cruijff. Als we twijfelen, moeten dit systeem verbeteren. Maar we moeten niet iets anders gaan doen", benadrukt hij op de persconferentie in aanloop naar het duel met Cádiz. 

De kans dat Barcelona dit seizoen afsluit met een prijs, is door het gapende gat met koploper Real Madrid nihil. "We wisten dat dit kon gebeuren. Er bestond geloof dat we een prijs konden pakken", aldus Xavi. "Ik heb de spelers na de wedstrijd tegen Eintracht gezegd dat ik trots op ze ben, maar ik heb ze tegelijkertijd laten zien welke fouten er voorafgingen aan de tegendoelpunten. Dat moeten we verbeteren, we moeten zorgen dat we vaker het eerste doelpunt van de wedstrijd maken."