Vandevoordt leert van Courtois, eerst ervaring dan pas strijden met een clubicoon

Vandevoordt leert van Courtois, eerst ervaring dan pas strijden met een clubicoon

12-04-2022 17:36 Laatste update: 13-04-2022 18:39
1

Dinsdag raakte bekend dat Maarten Vandevoordt de nieuwe doelman van RB Leipzig wordt. De Genkse keepersschool levert zo wederom een telg af aan een Europese (top)club. De parallellen met Thibaut Courtois kunnen deels getrokken worden.

Pas in 2024 zal de nu twintigjarige doelman richting de Bundesliga trekken. Met andere woorden Vandevoordt kan nog even groeien in de Jupiler Pro League. Iets wat zeker niet slecht is voor de ontwikkeling van de doelman. Ondanks dat Vandevoordt in potentie een diamant is, is hij nog lang niet geslepen. Dit seizoen wist hij in 34 duels 9 keer de 0 te houden. En we moeten eerlijk zijn, dit seizoen was hij nog op een paar foutjes te betrappen. Dat kan, maar voorlopig kan hij daar niet mee de concurrentie aangaan met Péter Gulácsi.

Hongaars meubelstuk
Gulácsi is al sinds 2015 de doelman van Leipzig. De Hongaar is ook de kapitein van de ploeg. Hem uit de ploeg spelen wordt geen eenvoudige opdracht. Gulácsi ligt nog tot medio 2025 onder contract bij Leipzig. Naar alle waarschijnlijkheid zal het clubicoon dus nog aanwezig zijn wanneer Vandevoordt Genk verlaat voor zijn Duits avontuur.

Vandevoordt kwam als negenjarige aan bij Genk en debuteerde in 2019 in de Limburgse hoofdmacht. Het was destijds Philippe Clement die Vandevoordt als zestienjarige naar de A-kern haalde. Onder Hannes Wolf kreeg hij de eerste echte kansen en later groeide hij uit tot de nummer één van Genk. Ondanks een aarzelend begin is men bij Genk altijd blijven geloven in het talent van Vandevoordt. Een mooi bewijs daarvan was de contractverlenging van Vandevoordt tot 2023 net nadat hij in de fout was gegaan tijdens het Champions League-duel tegen Napoli. In 2021 bedankte Vandevoordt door Genk mee aan de Beker van België te helpen. In de finale versloegen de Limburgers Standard met 2-1. Ondertussen zit de doelman aan 71 duels voor Genk. Voor een twintigjarige speler is dat verre van slecht.

Ervaring voor het echte grote werk
Dat een Genkse doelman zich in de kijker speelt van een buitenlandse (top)club hoeft niet te verbazen. Dat komt mede door het pad dat Thibaut Courtois effende. Toen de huidige nummer één van de Rode Duivels doorbrak bij Genk, stond half Europa aan te schuiven voor zijn handtekening. Courtois koos uiteindelijk voor Chelsea, maar was wel zo slim om niet meteen de strijd aan te gaan met het clubicoon van The Blues. Net zoals Gulácsi nu was Petr Cech destijds te hoog gegrepen. Courtois ging zich verder ontwikkelen bij Atlético Madrid. Ook Vandevoordt lijkt nu slim nagedacht te hebben over zijn toekomst. En wie weet als Vandevoordt zich blijft ontwikkelen, is hij straks ook bij de Rode Duivels de opvolger van Courtois. Die weg is evenwel nog heel lang.