Een vers blik Rode Duivels: de 26 die Martinez aan het werk zou moeten zien

Een vers blik Rode Duivels: de 26 die Martinez aan het werk zou moeten zien

18-03-2022 08:30
8

Het geweld der nationale en Europese competities woedt nog volop, maar eind maart zijn ook de nationale elftallen weer aan zet. Bij de Rode Duivels staan er twee oefeninterlands op het programma, mét een bijzondere selectie. Roberto Martinez heeft namelijk al enige tijd aangekondigd dat enkel spelers onder de 50 caps zullen opgeroepen worden. Hoe moeten we ons die onuitgegeven selectie voorstellen? VoetbalPrimeur.be geeft Martinez 26 namen op een dienstblaadje.

De insteek van de bondscoach is inmiddels bekend: nu de zogenaamde ‘Gouden Generatie’ op haar laatste benen loopt, is het hoog tijd om aan opvolging te denken. Met oefenpartijen tegen Burkina Faso en Ierland (in plaats van een eerder geplande stage in Qatar) zag Martinez zijn kans schoon om een vers blik Duivels open te trekken. Hoogstwaarschijnlijk zullen op het WK in Qatar voornamelijk de vertrouwde namen nog een laatste keer opdraven, maar hier en daar zou er wel eens een opkomende kracht kunnen bijzitten. De anderen moeten nu een goed figuur slaan met het oog op de verdere toernooien, te beginnen met het Europees Kampioenschap in 2024.

Geen oudgedienden, geen mannen met tonnen ervaring, dat is het basisprincipe van de selectie die Martinez binnenkort bekend maakt. Als grenswaarde heeft hij voor een aantal van 50 caps gekozen, waardoor een hele rist vertrouwde gezichten niet in aanmerking komt. Bovendien benadrukte Martinez eerder deze week dat hij geen uitzondering zal maken, ook niet voor zorgenkindjes als Eden Hazard en Romelu Lukaku. Op basis van de vooropgestelde eisen hoeven volgende Duivels straks geen oproepingsbrief te verwachten, aangezien zij allen boven de 50 caps zitten:

Toby Alderweireld, Yannick Carrasco, Nacer Chadli, Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku, Dries Mertens, Thomas Meunier, Jan Vertonghen en Axel Witsel.

Bekende namen die wél nog net binnen de voorwaarden vallen, zijn onder meer Thorgan Hazard (41 caps) en Youri Tielemans (47). In De Morgen liet Martinez eerder al verstaan dat zij er hoe dan ook zullen bij zijn. De bondscoach kijkt ernaar uit om hen de rol van meest ervaren spelers op zich te zien nemen. Een vraagteken staat achter de naam van Christian Benteke. De 31-jarige spits draait al jaren mee in onze nationale ploeg en is daardoor liefst 81 keer van de partij geweest, maar in ‘slechts’ 43 van die wedstrijden kwam hij ook effectief in actie. Aangezien die omschrijving voldoet aan de eisen van Martinez, kan Benteke er in principe bij zijn tegen Burkina Faso en Ierland.

De huidige onderlaag

In haar missie om Martinez een helpende hand toe te reiken, mikt VoetbalPrimeur.be in totaal op 26 namen. Een hele resem daarvan zijn gasten die inmiddels bijzonder vertrouwd aanvoelen, zowel voor de sportieve staf als het grote publiek. Noem hen gerust de ‘tussengeneratie’. Velen van hen stonden de voorbije jaren in de schaduw van de vedetten, maar waren wel al aanwezig op één of meerdere gro(o)t(e) toernooi(en). Zij krijgen stilaan de kans om daaruit te treden. De komende interlandperiode is daarvoor het geschikte moment. Aangezien zeker negen ‘onselecteerbaren’ uit het lijstje hierboven normaliter nog steeds tot de vaste elf behoren, liggen de basisplaatsen plots voor het grijpen. Uit die ‘tussengeneratie’ zou VoetbalPrimeur.be de volgende spelers oproepen:

Doel: Koen Casteels, Thomas Kaminski, Matz Sels
Verdediging: Timothy Castagne, Dedryck Boyata, Jason Denayer
Middenveld: Leander Dendoncker, Thorgan Hazard, Dennis Praet, Youri Tielemans, Hans Vanaken
Aanval: Michy Batshuayi, Adnan Januzaj, Divock Origi, Leandro Trossard

Wie goed opgelet heeft in de wiskundelessen, telt al vijftien namen. Dat betekent dat er nog elf plekjes overschieten voor de echte jonge veulens, Rode Duivels die pas de voorbije drie jaar hun neus voorzichtig aan het venster staken of simpelweg Duivels-in-spe. Oh ja, in onze voorlopige selectie ontbreken Benteke en Simon Mignolet. Hoewel zij qua criteria wel degelijk op te roepen vallen, verkiest deze bondscoach-ad-interim hen niet op te nemen. Hun kwaliteiten zijn na die vele jaren immers genoegzaam bekend. Ook Jérémy Doku en Zinho Vanheusden schitteren in afwezigheid. Beide talenten zouden er anders altijd bij zijn, maar sukkelen (niet voor het eerst, helaas) met blessureleed.

De wissel van de wacht
Tijd voor een portie Belgische branie die al komen piepen is, maar nog tot een jongere leeftijdscategorie behoort dan de ‘tussengeneratie’. Zij mochten zich de voorbije interlands al minstens één keer bewijzen van Martinez, al behoren ze nog niet tot het vaste meubilair der Rode Duivels. Het kroonjuweel is een pareltje uit de jeugdacademie van Club Brugge, met daarbovenop onder meer enkele fel opzettende eyecatchers uit de Italiaanse Serie A én … onze eigen Jupiler Pro League.

Doel: Koen Casteels, Thomas Kaminski, Matz Sels
Verdediging: Timothy Castagne, Dedryck Boyata, Jason Denayer, Arthur Theate
Middenveld: Leander Dendoncker, Thorgan Hazard, Dennis Praet, Alexis Saelemaekers, Youri Tielemans, Hans Vanaken, Yari Verschaeren
Aanval: Michy Batshuayi, Charles De Ketelaere, Adnan Januzaj, Divock Origi, Leandro Trossard, Dante Vanzeir

Vers van de pers
Wat overblijft, zijn zes dure plekjes voor jongens die het Duivelse levenslicht nog moeten zien. Debutaten, met andere woorden. Sommigen van hen mochten wel al eens opdraven tussen het keursgilde van de Belgische voetballers, maar dan enkel op training en/of oefenkamp. Vooral achterin zal de bondscoach op zoek moeten gaan naar alternatieven voor de toekomst. Alderweireld en Vertonghen vertoeven duidelijk in de herfst van hun carrière, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er nog geen uitverkoren opvolgers in de pijplijn zitten.

Bovendien strooien blessurezorgen in deze sector wat roet in ons eten. Zo zouden Hannes Delcroix en Björn Engels interessante profielen zijn om eens aan het werk te zien, maar net als Vanheusden liggen zij in de lappenmand. VoetbalPrimeur.be legt haar eieren dan maar in het mandje van Sebastiaan Bornauw, Wout Faes en Joris Kayembe, een linksback zoals we er niet zoveel hebben. Opvallende naam op de scoutingslijst van Martinez: Siebe Van der Heyden. Voor de 23-jarige linkspoot van Union Saint-Gilloise gaat het razendsnel, maar hij wordt wel degelijk op de voet gevolgd. Voor onze selectie is hij evenwel nog net te groen achter de oren.

Niet alleen de achterhoede heeft nood aan vers bloed, dat geldt evenzeer voor de positie van Witsel. De Luikenaar is tot op heden nog steeds incontournable, maar komt bij Borussia Dortmund minder en minder aan de beurt. Dat lot staat hem vroeg of laat ook bij de Rode Duivels te wachten. Met Orel Mangala en Amadou Onana lopen er buiten onze landsgrenzen echter twee mogelijke opvolgers rond met de nodige adelbrieven. Tot slot mag Nikola Storm zich binnenkort voor het allereerst international noemen. Martinez bevestigde al dat de uitblinker van KV Mechelen zijn kunstjes mag komen vertonen. 27 is hij al, Storm, maar de voorbije twee jaar heeft hij met rasse schreden passen vooruit gezet, voornamelijk in het afwerken.

VP’s selectie van 26:

Doel: Koen Casteels, Thomas Kaminski, Matz Sels

Verdediging: Sebastiaan Bornauw, Timothy Castagne, Dedryck Boyata, Jason Denayer, Wout Faes, Joris Kayembe, Arthur Theate

Middenveld: Leander Dendoncker, Thorgan Hazard, Orel Mangala, Amadou Onana, Dennis Praet, Alexis Saelemaekers, Youri Tielemans, Hans Vanaken, Yari Verschaeren

Aanval: Michy Batshuayi, Charles De Ketelaere, Adnan Januzaj, Divock Origi, Nikola Storm, Leandro Trossard, Dante Vanzeir

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie