Abramovich onder vuur in Engeland: 'faillissement Chelsea het doemscenario'

Abramovich onder vuur in Engeland: 'faillissement Chelsea het doemscenario'

26-02-2022 13:15
5

Thomas Tuchel geeft toe dat er veel onzeker is bij Chelsea na de Russische inval in Oekraïne. The Blues-eigenaar Roman Abramovich ligt onder vuur door zijn vermeende banden met de Russische president Vladimir Poetin.

Britse boulevardmedia schreven vrijdag al dat Abramovich niet meer welkom zou zijn in het Verenigd Koninkrijk. Britse politici riepen zelfs op om Chelsea af te pakken van de steenrijke Rus. Volgens Forbes is dat echter makkelijker gezegd dan gedaan: Abramovich beschikt over een verzekeringspolis van enkele miljarden.

Hoogleraar Kieran Maguire, gespecialiseerd in voetbalfinanciën, sluit een doemscenario niet uit, want Chelsea heeft ook nog een lening uitstaan bij Abramovich van zo'n 1,8 miljard euro. "Als Abramovich opkomt voor zijn eigen belangen, kan hij de lening bij Chelsea opeisen", stelt Maguire tegenover Forbes. "De club heeft niet de middelen om het geld terug te betalen. Dat zou betekenen dat Chelsea failliet gaat en dat Poetin kan zeggen: Jullie zijn hiermee begonnen."

Abramovich nam Chelsea in de zomer van 2003 voor iets meer dan 160 miljoen euro over. Onder leiding van de Russische oligarch groeiden de Londenaren uit tot een grootmacht, die in 2012 en 2021 de Champions League won. 

Tuchel geeft toe dat de situatie rond Abramovich de club in zijn greep houdt, in aanloop naar de League Cup-finale tegen Liverpool van zondag. "Het leidt ons af en we maken ons zorgen. Ik snap dat er kritisch wordt gekeken naar de club en zijn eigenaar. We kunnen niet doen alsof dit geen probleem is."