Vertonghen en Benfica spelen gelijk tegen Ajax, alles ligt nog open

23-02-2022 22:55 Laatste update: 22:57
4

De eerste wedstrijd tussen Benfica en Jan Vertonghen en zijn ex-club Ajax is in een 2-2 gelijkspel geëindigd. Op basis van de tweede helft mag de ploeg van Erik ten Hag de handjes dichtknijpen met die uitslag. De return is over drie weken.

Door de bestuurscrisis bij Benfica, de onrust daaromheen en de vorm van Ajax werden de Amsterdammers als absolute favoriet bestempeld in het tweeluik. Sommigen verwachtten zelfs een walk-over voor Ajax, maar dat werd het in de verste verte niet. De ploeg van Ten Hag speelde een van de matigste wedstrijden sinds lange tijd in Europa.

De eerste kans was voor Jan Vertonghen, waarna Ajax het initiatief langzaam naar zich toetrok. Dat de Amsterdammers na ruim een kwartier op voorsprong kwamen, was vooral te danken aan Benfica. De thuisploeg gunde Ajax na zes minuten een kans door knullig balverlies. Toen liep het goed af, maar na achttien minuten niet. Antony gaf de bal aan Noussair Mazraoui, die Dusan Tadic vond: de Ajax-captain rondde beheerst af met de binnenkant van de voet.

De vroege 0-1 leek een opmaat naar meer, maar de gelijkmaker viel niet veel later. Mazraoui gleed uit, waarna Sébastien Haller de bal ongelukkig in eigen doel werkte nadat doelman Remko Pasveer de voorzet van Vertonghen wellicht had moeten onderscheppen. Plots ging het alle kanten op in Lissabon, want Haller maakte zijn eigen doelpunt drie minuten later goed door een voorzet vanaf links van Steven Berghuis in twee instanties achter Odisseas Vlachodimos te werken. Ajax had zich voor rust in veilige haven kunnen schieten, ware het niet dat Edson Álvarez de paal raakte.

Ajax gaat kopje onder
Dat het een pittige tweede helft zou worden, bleek wel uit het feit dat Benfica in korte tijd meerdere gele kaarten pakte. De eerste Ajax-kans was daarna voor Tadic, maar daarna was het grootste gevaar van Benfica. Ten Hag moest vanaf de zijlijn lijdzaam toezien hoe zijn ploeg de grip op de wedstrijd steeds meer verloor. Dat had Ajax deels aan zichzelf te danken. Benfica werd in korte tijd drie keer gevaarlijk. Twee keer na balverlies van Daley Blind, een keer na balverlies van Antony.

Nadat Mazraoui een grote kans op 1-3 had laten liggen, viel aan de andere kant de onvermijdelijke 2-2. Roman kopte een kwartier voor tijd de gelijkmaker achter Pasveer, die een kiezelhard schot daarvoor onvoldoende verwerkte. Het treffen in Lissabon had wat weg van het uitduel met Getafe, waarin Ajax ook langzaam bezweek onder de druk.

De return in Amsterdam is op 15 maart. Uitdoelpunten tellen niet meer dubbel, dus Ajax moet minimaal één keer scoren om de kwartfinale van de Champions League te bereiken.