FC Barcelona schrikt zich rot: Laporta doet aangifte tegen voorganger

FC Barcelona schrikt zich rot: Laporta doet aangifte tegen voorganger

01-02-2022 15:38
1

FC Barcelona heeft een aanklacht ingediend bij het Openbaar Ministerie van Spanje vanwege financieel wanbeleid van het vorige bestuur. Voorzitter Joan Laporta opent het vuur onder meer op Josep Maria Bartomeu, de vorige voorzitter. 

Volgens Laporta zijn er illegale financiële activiteiten verricht en is er sprake van onbehoorlijk bestuur. Barcelona is door accountantskantoor Deloitte uitgebreid doorgelicht en volgens Laporta zijn er tientallen miljoenen euro's op onrechtmatige manier uit de clubkas verdwenen. De Spaanse media zitten er bovenop en schrijven dat er onder meer gesjoemeld is met diverse transfer. Zo schrijft SPORT dat er dubieuze betalingen zijn gedaan bij de transfers van Antoine Griezmann en Malcom, waarbij zaakwaarnemers en familieleden betaald zouden zijn. Beide transfers kwamen onder Bartomeu tot stand.

Laporta heeft dinsdag op een persconferentie vraagtekens gezet bij verschillende uitgaven en spreekt onder meer over het vervalsen van contracten en het betalen van hoge commissies aan zaakwaarnemers. Barcelona zou bij de transfer van Malcom zowel de zus, vader en meerdere juristen en zaakwaarnemers hebben betaald. En ook de totstandkoming van de Griezmann-deal wekt argwaan. 

Barcelona heeft de zaak overgedragen aan het Spaanse OM, 'omdat er mogelijk sprake is van het overtreden van de wet.' Dat de club onder Bartomeu een recordschuld van één miljard euro had, zorgt in Camp Nou voor gefronste wenkbrauwen. Barcelona heeft de afgelopen periode de salariskosten teruggebracht met ongeveer 160 miljoen euro, maar is er nog lang niet.