KAA Gent op rapport: Buffalo's mogen uitkijken naar een bijzonder spannend 2022

KAA Gent op rapport: Buffalo's mogen uitkijken naar een bijzonder spannend 2022

05-01-2022 08:00 Laatste update: 20:30
11

Nadat ze hun nieuwjaarsbrief hebben voorgelezen, krijgen de Belgische topclubs van VoetbalPrimeur.be niet het gebruikelijke centje, maar een rapport over de eerste 21 speeldagen in de Jupiler Pro League. Waar mogen ze trots op zijn? En welke goede voornemens zijn aangewezen om het (nog) beter te doen in 2022? In deze aflevering: het nieuwjaarsrapport van KAA Gent.

DE RESULTATEN
Gent mag gerust een wisselvallige ploeg genoemd worden in deze eerste seizoenshelft. In de eerste zeven wedstrijden van het seizoen kon het slechts één keer winnen, maar wist het zich wel te herpakken. Dat werd het verhaal van dit seizoen tot dusver. Een mindere periode, dan weer een sterke periode. In de competitie had het het aanvankelijk wel moeilijk en leek het opnieuw een sukkeljaar te gaan worden, maar in de laatste weken van 2021 kwam daar dan toch verandering in.

KAA Gent begon eigenlijk zonder al te grote ambities aan het nieuwe seizoen. De vorige campagne droomde het nog van een titel, maar werd het een grandioze mislukking. Dit seizoen sprak het die ambities niet uit en wilde het vooral beter doen eerder. Daar lijken de Buffalo's nu ook in te slagen. Het overleefde in Europa én de beker en staat ook vijfde in de Jupiler Pro League. Niets lijkt er ook op te wijzen dat Gent helemaal in elkaar zal zakken, al moet het die mindere periodes wel voorkomen.

Mooiste overwinning: GENT – Club Brugge 6-1

Bitterste nederlaag: GENT – Union 0-2

DE SPELERS

Uitblinkers:
KAA Gent werd dit seizoen geprezen voor de ijzersterke defensie en kan achterin rekenen op flink wat goede spelers. Sinan Bolat is misschien wel bezig aan zijn beste seizoen ooit, terwijl Michael Ngadeu achterin de grote leider is en Gent al meermaals uit de nood hielp. Op aanvallend vlak kan Gent dan weer rekenen op de altijd gevaarlijke Tarik Tissoudali, die met Laurent Depoitre een goed koppel vormt voorin en in 2022 ongetwijfeld nog veel ploegen pijn zal doen. Al zal hij dan wel zonder pijntjes of vermoeidheid moeten terugkeren van de Afrika Cup.

Tegenvallers:
Ondanks de goede periodes zijn er bij Gent ook flink wat spelers die in de eerste seizoenshelft toch niet konden overtuigen. Zo was Alessio Castro Montes de vorige campagne nog één van de weinige uitblinkers bij Gent, maar komt hij nu steeds minder aan bod bij de Buffalo's en moet hij vrezen voor de concurrentie van jonkie Matisse Samoise.

Daarnaast wisten ook de vervangers van Roman Yaremchuk nog niet helemaal te overtuigen. Gianni Bruno begon als basispion aan het seizoen, maar raakte geblesseerd en wist zich niet meer in de ploeg te werken. Ook aanvallers Darko Lemajic, Vakoun Bayo en Ilombe Mboyo kennen een moeilijke eerste seizoenshelft en mogen vertrekken of hebben inmiddels al een nieuwe club.

DE ZOMERTRANSFERS
Door de verkoop van Roman Yaremchuk en Niklas Dorsch was de transferkas bij Gent flink gespijsd. De club gaf afgelopen zomer dan ook maar liefst tien miljoen euro uit, maar allemaal voltreffers waren dat niet. De duurste aanwinst, Joseph Okumu, blijkt wél een echte aanwinst te zijn en lijkt ons in de toekomst wel een stapje hogerop te gaan zetten.

Daarna volgt een lange lijst van mislukte aanvallende transfers, met onder andere Vakoun Bayo, Lemajic en Ilombe Mboyo. Voor hun lijkt het verhaal bij Gent niet lang te gaan duren, terwijl het nog maar de vraag is of Gianni Bruno (2 miljoen euro) en Andrew Hjulsager (1,80 miljoen euro) ook nog gaan doorbreken bij de club. De grootste verrassing is dan weer Julien De Sart, die transfervrij overkwam van KV Kortrijk en inmiddels een vaste basispion is geworden op het middenveld van Gent.

DE TRAINER
Hein Vanhaezebrouck werd vorig seizoen als redder in nood opnieuw door Gent in huis gehaald, maar kon het tij niet doen keren. Er was deze zomer dan ook toch wel wat druk op de trainer, maar alle twijfels zijn inmiddels weer gesmolten als sneeuw voor de zon. De resultaten waren niet altijd even sterk, de evolutie is er echter wel. Inmiddels lijkt KAA Gent weer klaar om een echte machine te worden, net zoals in het titeljaar onder Vanhaezebrouck. Het is nog te vroeg om ook echt van een mogelijke titel te spreken, maar een plekje in de top vier (en wie weet hoe hoog Gent daar kan eindigen) zien we zeker nog gebeuren.

En de vraag is, zal Vanhaezebrouck dan ook bij KAA Gent blijven? De coach heeft een aflopend contract bij de Buffalo's dat inmiddels nog niet werd verlengd. Hij zag concullega Philippe Clement inmiddels de stap richting het buitenland zetten. Een stap die Vanhaezebrouck na het titeljaar met Gent ook kon maken, maar niet deed. Kiest hij nu toch voor een buitenlandse uitdaging?

SLOTCOMMENTAAR
KAA Gent staat voor een ontzettend spannend jaar, waarin het alles kan winnen of verliezen. Het is nog actief op drie fronten en zal dus ook bijzonder goed moeten uitkijken dat de spelers niet uitgeblust raken door de pittige kalender. Mits nog één of twee goede transfers zien we KAA Gent, zeker gezien het goede jaareinde, in de top vier eindigen. En als het wat meezit, kunnen de Buffalo's misschien ook nog meedingen voor de prijzen.