Damen (Beerschot) weigert naar het WK te kijken: 6.500 grafzerken op het veld

Damen (Beerschot) weigert naar het WK te kijken: "6.500 grafzerken op het veld"

03-01-2022 10:35 Laatste update: 10:47
28

In voetballand staat 2022 vooral in het teken van het wereldkampioenschap in Qatar, dat op vele vlakken historisch zal zijn, niet in het minst omdat het voor het eerst in de winter plaatsvindt. Gezellig naar WK-matchen kijken met de kerstboom op de achtergrond, aan Walter Damen zal het niet besteed zijn. Dat heeft echter alles te maken met de erbarmelijke werkomstandigheden in Qatar.

De bekende advocaat en ondervoorzitter van K. Beerschot V.A. haalt in een interview met Sporza snoeihard uit naar de trieste toestanden in Qatar, waar de voorbije jaren al meermaals felle kritiek op kwam. In totaal zouden volgens het Britse The Guardian al zo'n 6.000 arbeiders overleden zijn. "Dat is gruwelijk", reageert Damen. Verder hekelt hij het zogenaamde 'Kafala-systeem'. Dat systeem houdt in dat de werkgever die een arbeider in dienst heeft, eigenlijk alle rechten heeft over die persoon.

Damen wijst één instantie met de vinger: de FIFA. "Een organisatie die de mond - terecht - vol heeft over racisme en homofobie en dan dit toelaat, dat is een organisatie met twee gezichten. Van een dubbele moraal gesproken", is de advocaat streng. Uiteraard draait de toekenning aan Qatar vooral om geld. "Plat opportunisme", noemt Damen het. "Men doet allerlei symbolische acties, maar niet opdagen of boycotten dat gaat een stap te ver."

Onder meer het knielen tegen discriminatie en racisme, waar Damen volledig achter staat, zou in Qatar een vreemd beeld opleveren. "Als je knielt op een veld in een stadion waar duizenden doden zijn gevallen, dan is dat heel raar", meent hij. De FIFA verdedigde zich eerder door te stellen dat het WK in het Midden-Oosten vooruitgang zal brengen aan die regio, maar Damen verwijst dat argument naar de prullenmand. "Heel concreet: dat is flauwekul", klinkt het. "We kijken toe en hopen dat het een beetje beter wordt en daarna zijn we weg en is het onze zorg niet meer."

Tv blijft uit
Damen heeft voor zichzelf dan ook een drastisch besluit genomen: hij zal geen enkele wedstrijd van het WK volgen. "Ik wil niet naar een spektakel kijken en 6.500 grafstenen zien die op het veld liggen. De mens vergeet heel snel dat er andere mensen worden opgeofferd voor hun plezier", argumenteert hij. Damen hoopt dat andere mensen zich zullen aansluiten bij zijn "stilzwijgend protest".

Kanttekening: Beerschot, waar Damen dus als ondervoorzitter actief is, is sinds enkele jaren in handen van een prins uit Saoedi-Arabië. Dat land staat nu ook niet meteen bekend om haar mensvriendelijke praktijken.