Belgische clubs falen in Europa: Er is geen ruimte om te schuiven op de kalender

Belgische clubs falen in Europa: "Er is geen ruimte om te schuiven op de kalender"

10-12-2021 18:02
15

Voor het tweede jaar op rij hebben de Belgische topclubs ver onder de norm gepresteerd in de Europese competities. Nog voor Nieuwjaar zijn Royal Antwerp FC, KRC Genk en Club Brugge al uitgezongen, nadat RSC Anderlecht zelfs de voorrondes van de Conference League niet overleefden. Enkel KAA Gent hield de eer nog wat hoog, zij het in de minste van de drie toernooien. Wim De Coninck zoekt naar verklaringen én oplossingen.

Het voorbije seizoen scoorde ons land slechts 6,000 coëfficiëntiepunten op de UEFA-lijst, deze jaargang zijn dat er (voorlopig) 6,600. Ook al kan Gent daar nog een schepje bovenop doen, dat resultaat blijft mager. De voorbije jaren staken landen als Oostenrijk of Schotland ons voorbij. Hoe kan dat? De Coninck ziet twee belangrijke verklaringen: het competitieformat en de infrastructuur.

Eerst kijkt de analist naar het format van de Jupiler Pro League, dat behoorlijk verschilt van dat in Oostenrijk of Schotland. "Wat daar opvalt, is dat de competitie gespeeld wordt met veel minder ploegen. Die teams kunnen dus veel fitter aan de aftrap komen, wat ons maar niet lukt", luidt zijn analyse. Daardoor moeten de Belgische clubs telkens op de toppen van hun tenen lopen en komen ze net dat tikkeltje kwaliteit te kort om het te maken in Europa.

Play-Offs op de schop?
Zowel in de Oostenrijkse Bundesliga als de Schotse Premiership treden twaalf ploegen aan op het hoogste niveau. Het gevolg van een beperktere hoogste klasse is uiteraard dat er minder wedstrijden op het programma staan. "Bij de landen met een hogere coëfficiënt zien we dat er ruimte is om te schuiven op de kalender. Die hebben wij in België niet", vat De Coninck het samen. 

Bovendien moet ook kritisch gekregen worden naar het systeem van de Play-Offs, dat nu ruim tien jaar in zwang is in ons land. "Het opzet dat we met meer topwedstrijden in Play-off I de kloof met de Europese top zouden dichtrijden, is helemaal mislukt", is De Coninck vernietigend. 

Accomodaties
Naast het competitieformat moet er ook infrastructureel verandering komen. "Club (Brugge, nvdr.) was de vooruitgeschoven kandidaat om de weg naar boven te beginnen, maar daarvoor hadden ze al lang een nieuw stadion moeten hebben", pikt De Coninck er een concreet voorbeeld uit. Op dat vlak zal er erg snel vooruitgang geboekt moeten worden.

Tot slot zijn met RSC Anderlecht en Standard Luik twee traditionele topclubs op de dool, toch zeker op het Europese toneel. Ook daarom verliest ons land van haar pluimen buiten de landsgrenzen. Kortom: De Coninck ziet de nabije toekomst van het Belgische clubvoetbal somber in. ""Wedijveren na de winter? Dat zal een utopie worden voor de Belgische ploegen."