Voor Anderlecht - Club Brugge bespreekt de VP huisanalist de 'back 3' van Kompany

Voor Anderlecht - Club Brugge bespreekt de VP huisanalist de 'back 3' van Kompany

02-10-2021 23:30 Laatste update: 03-10-2021 12:25

De topper tussen RSC Anderlecht en Club Brugge staat op het programma. Elitescout en huisanalist van VoetbalPrimeur.be Andy Mulders licht het tactische spel van paars-wit uit.

Als we gaan kijken naar de tactiek van Kompany dan vallen de snelle passing op het middenveld op, de korte combinaties rond het strafschopgebied (om de aanvallers vrij te krijgen) en de vrijheid voor de technische spelers zoals Francis Amuzu, Yari Verschaeren, Lior Rafaelov en Joshua Zirkzee om hun vaardigheden te tonen. Een van de bepalende kenmerken van de speelstijl van Kompany is echter zijn gebruik van een back 3 in opbouw.

Kompany's 'back 3' bestaat zelden uit drie centrale verdedigers, aangezien hij bijna uitsluitend een 1-4-3-3 of een 1-4-4-2 speelt. Vorig seizoen - 20/21 - gebruikte hij vooral een 4-3-3, maar dit seizoen geeft hij de voorkeur aan een 4-4-2.

De opbouw van Anderlecht:

Er zijn twee interessante kenmerken van Kompany’s back 3 (tijdens de opbouw):

- Normaal gezien kom de centrale middenvelder komt tussen de 2 verdedigers tijdens de opbouw, maar bij Anderlecht is dit niet het geval. De spelers die de achterste drie vormen, splitst nooit de twee centrale verdedigers (zie onderstaande tekening looplijn Josh Cullen)

- De zone die Kompany oplegt om diep te gaan is niet constant. Afhankelijk van wie er op het veld staat, varieert het tussen 1 van de centrale middenvelders (veelal Josh Cullen) of de rechtsback (Murillo).

Anderlecht gebruikt dit patroon het vaakst, met Josh Cullen die als middenvelder die terugvalt. De middenvelder heeft de bal en dicteert het spel wanneer hij inzakt. Hij heeft de centrale verdedigers beschikbaar als opties en zal af en toe overgaan naar de linkse centrale verdediger als hij onder druk wordt gezet om het aanvalspunt te verschuiven.

In sommige wedstrijden staat de rechtsback op die positie, in andere wedstrijden een middenvelder. Dit kan zelfs tijdens een wedstrijd veranderen, afhankelijk van wissels en waar de spelers op het veld staan wanneer de opbouw begint. Soms begint de rechtsback zich op te bouwen in de achterste drie terwijl de centrale middenvelder terugkomt van de vorige aanval en ze roteren tijdens een enkel balbezit. (zie onderstaande tekening).

Kompany kiest ervoor om te werken met asymmetrische fullbacks (backs op verschillende hoogtes, niet elkaars spiegelbeeld op het veld) en smalle vleugels. De vleugelverdedigers zijn asymmetrisch wanneer de centrale middenvelder inzakt. De linkse backspeler komt hoog te staan, wanneer de rechtse backspeler in de back 3 komt.

Dit is belangrijk omdat Kompany zijn vleugelspelers ook oplegt om naar binnen te komen. Anderlecht kan lange ballen spelen naar de vleugelspeler die deze ruimte in loopt of snelle passes tussen de rechtsback en vleugelspeler gebruiken om de bal met een numeriek voordeel in de vrije zones te brengen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te vermelden dat de aanvallers altijd hoog en in 1-lijn blijven met elkaar. Dit zorgt ervoor dat de centrale verdedigers van de tegenstander niet naar de flank kunnen treden om hun backs te ‘coveren’. Hierdoor zorgt Anderlecht ervoor dat de vleugelaanvallers de 1 vs 1 actie kunnen aangaan met hun rechtstreekse tegenstander.

Nog een voordeel hiervan is dat beide vleugelaanvallers ook gemakkelijk kunnen bewegen tussen de linies, achter de spitsen. Als er een centrale verdediger van de tegenstander toch zou beslissen om door te drukken op een vleugelspeler, dan laten ze een spits van Anderlecht vrij. Hier komt de sterkte van een Refaelov of Verschaeren tot zijn recht die d.m.v. een goede pass tussendoor een spits kunnen vinden.

Wanneer Anderlecht niet actief gaat druk zetten, valt dit team terug in een zeer compact en smal team (doel: ruimte op het middenveld verkleinen), maar de verdedigingslinie staat vrij hoog! Anderlecht kan hierdoor ook op de counter spelen met korte passes.

Conclusie
Anderlecht is altijd een interessant team om naar te kijken, maar de opbouwtactieken en variaties van Kompany maken de wedstrijden nog interessanter. Elke wedstrijd lijkt het alsof Vincent Kompany een nieuwe oplossing heeft bedacht om problemen in de vorige wedstrijd aan te pakken, iets dat moet worden vermeld en geprezen.

Ik verwacht dat Club Brugge zal routeren met zijn spelers (al dan niet in de basisopstelling of tijdens de vervangingen). Beide teams hebben deze punten hard nodig, Club om aansluiting te blijven houden met de top van de rangschikking en Anderlecht om de kloof met Club niet te vergroten.