Verhaeghe is het kotsbeu, worden de Play-Offs terug afgeschaft?

Verhaeghe is het kotsbeu, worden de Play-Offs terug afgeschaft?

30-12-2016 07:45
8

Het valt nog moeilijk te ontkennen: het programma van de Belgische topclubs is loodzwaar. Vooral Racing Genk ziet dit seizoen af en heeft geen enkel gaatje in het schema, met 35 wedstrijden speelt het zelfs méér dan ploegen uit de Premier League. De Belgische topclubs zijn het beu en willen minder matchen, er liggen dan ook drie verschillende plannen op tafel. Die kunnen ingaan vanaf 2019.

Het probleem is een beetje dat de topclubs allemaal iets anders willen. Het meest opvallende voorstel komt misschien wel van Club Brugge. Club wil dat alles terug zoals vroeger wordt. Dat wil zeggen: een competitie met achttien ploegen, zonder Play-Offs. Dat maakt 34 wedstrijden, zes minder dan in het huidige systeem. "We spelen te veel wedstrijden. We moeten de competitie weer valoriseren en competitie spelen zoals in de grote landen Engeland, Spanje, Duitsland ... Dat brengt ruimte in de kalender en zal ook de belangstelling voor de bekerwedstrijden weer groter maken", vertelt voorzitter Bart Verhaeghe in Het Nieuwsblad.

Andere clubs zijn iets experimenteler. Anderlecht en AA Gent willen bijvoorbeeld de Play-Offs wél houden, maar het aantal ploegen in Eerste Klasse verlagen. Er wordt gepraat over een Jupiler Pro League met 14 of zelfs maar 12 ploegen. Zo wordt 1B ook een volwaardige reeks, want acht teams is daar wel bijzonder weinig. "We zijn al twintig jaar voor het idee om het aantal teams in eerste klasse te reduceren. Dan vermindert het aantal matchen sowieso. Idealiter gaan we naar 12 clubs in 1A en 12 clubs in 1B", zo vertelt Herman Van Holsbeeck.

Ivan De Witte denkt meer aan 14 ploegen, uiteraard mét Play-Offs. Hij is namelijk één van de grote bezielers achter dat systeem. "Twaalf clubs in 1A vind ik te weinig. Met het bevolkingsaantal in België en het sponsorpotentieel zijn veertien clubs leefbaar. Ik heb al opportunistische ideeën gehoord over play-offs met acht teams. Gewoon omdat ze er altijd bij zijn. Ik ben tegen. Dat is waanzin, anders heb je geen competitie meer voor deelname aan Play-Off 1."