Deschacht verder in de problemen na uitkomst van onderzoek

Deschacht verder in de problemen na uitkomst van onderzoek

18-10-2016 07:00
2

Olivier Deschacht werd in september de hoofdpersoon in een gokschandaal. De Anderlecht-verdediger werd beschuldigigd van het gokken op eigen wedstrijden. De Kansspelcommissie heeft een grondig onderzoek afgerond en besluit dat Deschacht inderdaad in de fout is gegaan.

Deschacht heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend en wees naar zijn broer Xavier, die geld zou hebben ingezet op de Anderlecht-matchen met het account van Olivier. Dat zou volgens de entourage ook moeten blijken uit bankgegevens. De Kansspelcommissie komt echter met een andere conclusie. Ze onderzocht alle transacties die via de account van Deschacht zijn gebeurd, de computers die daarbij gebruikt werden, de rekeningnummers waarop de winstbedragen binnenkwamen én het spelgedrag van beide broers. De conclusie is dat er sterke aanwijzingen zijn dat Olivier Deschacht ook zelf op eigen wedstrijden heeft ingezet, zo schrijf Het Nieuwsblad.

Een goede bron meldt aan de krant dat het 'niet om bijster veel wedstrijden', gaat. De totale inzet zou over enkele jaren wel hoger zijn dat 'het gemiddelde jaarloon van een werknemer'. Deschacht zou bovendien winst hebben gemaakt met de weddenschappen. Er zijn wel geen aanwijzingen gevonden dat het geld inzette op nederlagen van paars-wit. Dat pleit in zijn voordeel.

De Kansspelcommissie heeft haar conclusies nu doorgespeeld aan het parket van Gent. Er zijn nu twee opties: de zaak seponeren, of de zaak komt voor de rechter. De Kansspelcommissie zelf adviseert een tussenoplossing. ''Met respect voor de rechten van verdediging, hebben wij gevraagd aan het parket van Gent om het dossier aan ons over te maken'', zegt voorzitter Etienne Marique tegenover Het Nieuwsblad. Als het parket dat advies volgt, wil de commissie Deschacht een boete opleggen van meer dan 25.000 euro opleggen, zo valt er te lezen.

Preventiecampagne
''Tegelijk willen we samen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V), de Pro League en de vergunde wedoperatoren nagaan hoe we het wedden op eigen wedstrijden door topsporters kunnen bestrijden. En het zou positief zijn dat de personen van wie is vastgesteld dat ze een norm overschreden hebben, hieraan zouden meewerken'', aldus Marique. Naar verluidt zou Deschacht daar alvast voor open staan, hoewel hij zijn onschuld staande houdt volgens zijn entourage. Hij zou wel beseffen dat hij jonge spelers moet waarschuwen. Olivier Deschacht komt pas na het vonnis met een officiële reactie.