Sporting Lokeren maakte bijna enorme vergissing: Lambrecht wilde hem niet

Sporting Lokeren maakte bijna enorme vergissing: "Lambrecht wilde hem niet"

11-02-2016 09:10

Jan Koller herinnert iedereen zich nog wel: de boomlange spits van 2.02m scoorde 43 goals op 65 matchen bij Anderlecht, maar begon zijn Belgische carrière in Lokeren. Daar ontmoette hij onder meer ploegmaat Hein Vanhaezebrouck.

Koller werd natuurlijk vooral bekend bij Anderlecht, door zijn goede prestaties daar speelde hij ook nog voor Borussia Dortmund, AS Monaco en Nurnberg. Hij verzamelde uiteindelijk ook 91 wedstrijden voor de nationale ploeg van Tsjechië, maar dat had Vanhaezebrouck nooit van hem gedacht. De eerste trainingen van Koller bij Lokeren moeten echt een ramp zijn geweest.

"Wij dachten dat het een basketballer was toen hij in Lokeren aankwam", lacht Vanhaezebrouck in Sport/Voetbalmagazine. "Hij had slechte voeten. Roger Lambrecht had Roman Vonásek gekocht en kreeg er van Sparta Praag gratis een spits bij. Lambrecht wou hem eerst zelfs niet, maar heeft hem uiteindelijk toch maar meegebracht. Reynders heeft uren en uren met hem getraind op techniek, Koller heeft leren voetballen in Lokeren."

De inmiddels 42-jarige Koller speelt natuurlijk geen profvoetbal meer: in 2011 sloot hij zijn carrière af bij het Franse FC Cannes, een club uit de Ligue 2 die inmiddels failliet is.