‘FIFA werkt aan nieuwe technologie voor hulp bij buitenspel’

‘FIFA werkt aan nieuwe technologie voor hulp bij buitenspel’

18-03-2021 20:00 Laatste update: 20:07
1

Wereldvoetbalbond FIFA werkt aan een systeem dat automatisch een lijn trekt bij buitenspel. Het systeem werd al getest op het WK voor clubs, maar zou pas na 2023 zijn intrede kunnen maken. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Binnen enkele jaren zullen de grensrechters dus geen reden meer hebben om te twijfelen. Sinds de intrede van de VAR moeten grensrechters steeds wachten om hun vlag de lucht in te steken, zodat de VAR een lijn kan trekken bij buitenspel. Die lijn wordt nu nog manueel getrokken, maar dat zou in de toekomst automatisch gebeuren.

Het systeem zou werken via artificiële intelligentie en trekt meteen een lijn op het moment dat de bal vertrekt, waarna de grensrechter verwittigd wordt, zodat meteen kan worden ingegrepen. Het grote voordeel van dit systeem is dat de technologie zoekt naar het verste lichaamsdeel ten opzichte van de bal. Nu is er soms nog discussie, omdat de VAR soms de lijn trekt bij het verkeerde lichaamsdeel.

Het was de bedoeling van de FIFA om alles in gebruik te nemen in 2022 voor het WK in Qatar. Helaas gooide corona roet in het eten en zorgde het voor een vertraging in de testfase. Er wordt geschat dat de technologie te snelste in 2023 gebruikt zal worden.