Al 42 doelpunten in de blessuretijd, Anderlecht schiet zich het vaakst in de voet

03-02-2021 16:20 Laatste update: 04-02-2021 13:45
9

De Jupiler Pro League duikt stilaan de laatste rechte lijn in. Na een razenddrukke januarimaand resten er voor de achttien deelnemers nog negen speeldagen om de ambities waar te maken. In het klassement is het spanning troef, een vaststelling die zich doortrekt op het veld. Zo worden opvallend veel doelpunten in de blessuretijd gemaakt, niet zelden met wedstrijdbepalende gevolgen. Voetbalprimeur.be analyseert.

Of corona er voor iets tussen zit, valt moeilijk hard te maken, maar dit seizoen slaan de doelpunten in de toegevoegde tijd de Belgische voetbalfan om de oren. Na 25 speeldagen staat de teller op 42 stuks, goed voor een gemiddelde van 1,68 ultieme treffers per speeldag. Slechts vijf keer viel er tijdens een weekend of midweeks moment geen enkele treffer na het verstrijken van minuut 90. Voor de clubs (en de supporters) is het met andere woorden zaak om tot het laatste fluitsignaal klaarwakker te blijven.

Een overvloed aan laattijdige doelpunten, die bovendien geregeld een invloed hadden op het resultaat. Liefst negentien keer, bijna de helft dus, werd de puntenoogst anders verdeeld ten gevolge van de treffer in de absolute slotfase. Nog eens tien andere gevallen leidden tot een geruststellende marge op het scorebord, een 2-0 of 3-1 bijvoorbeeld. Met andere woorden, slechts dertien van die blessuretijdtreffers waren ‘overbodig’ of deden hoogstens dienst als eerredder voor de verliezende partij. Laat het duidelijk zijn: extra time is money time!

Chronologisch overzicht van de 42 doelpunten na minuut 90:
KV Kortrijk - Waasland-Beveren: 1-3 (Heymans)
Anderlecht - STVV : 3-1 (Tau)
Zulte Waregem – Waasland-Beveren: 4-1 (Bruno)
Kortrijk - Antwerp: 1-3 (Mbokani)
Beerschot - Waasland-Beveren: 3-2 (Brogno)
Anderlecht - Eupen: 1-1 (Ngoy)
Waasland-Beveren – Genk: 1-1 (Vukotic)
Club Brugge – Anderlecht: 3-0 (Vormer)
Gent – Beerschot: 5-1 (Coulibaly)
KV Oostende – Moeskroen: 3-0 (McGeehan)
Standard – Club Brugge: 1-1 (Gavory)
Zulte Waregem – Antwerp: 1-3 (Benavente)
Charleroi – Waasland-Beveren: 0-2 (Koïta)
Eupen – KV Mechelen: 1-1 (Schoofs)
Zulte Waregem – KV Kortrijk: 1-1 (Mboyo)
Moeskroen – STVV: 3-2 (Nakamura)
KV Kortrijk – Beerschot: 5-5 (Sainsbury)
STVV – Genk: 1-2 (De Ridder)
KV Oostende – Club Brugge: 1-3 (Badji)
Standard – Eupen: 2-2 (Bodart)
STVV – Waasland-Beveren: 1-1 (Koïta)
Waasland-Beveren – Moeskroen: 2-0 (Frey)
OH Leuven – Cercle: 2-1 (Ugbo)
Charleroi – Anderlecht: 1-0 (Gholizadeh)
Zulte Waregem – STVV: 0-2 (Caufriez)
Gent – Waasland-Beveren: 3-0 (Bukari)
KV Oostende – KV Kortrijk: 2-1 (Derijck)
Waasland-Beveren – Zulte Waregem: 1-5 (Armenakas)
Moeskroen – Waasland-Beveren: 1-1 (Frey)
Zulte Waregem – OH Leuven: 2-3 (Mercier)
Zulte Waregem – Beerschot: 0-3 (prychynenko)
Waasland-Beveren – KV Mechelen: 2-3 (Shved)
Moeskroen – Anderlecht: 1-1 (Nmecha)
Gent – STVV: 1-1 (own-goal Schmidt)
Oostende – Standard: 2-2 (Bokadi)
STVV – Cercle: 3-0 (Durkin)

Enkele vaststellingen:

Wie zichzelf graag trakteert op doelpunten in de slotfase, volgt best de wedstrijden van Waasland-Beveren op de voet. In liefst elf van hun competitieduels tot nog toe deed iemand na minuut ’90 de netten nog trillen. Andere ploegen bovenaan dat lijstje: STVV (8), Zulte Waregem (7), Anderlecht, Beerschot en Moeskroen (6).

Opvallend: bij de huidige top-vier uit de Jupiler Pro League blijft het in de ultieme minuten behoorlijk stil. Zowel Club Brugge, Royal Antwerp FC, KRC Genk áls Standard stranden op slechts drie goals, al dan niet in hun voordeel. Die standvastigheid in het slot katapulteert hen dus blijkbaar naar de hoogste regionen van de stand.

Wie buigt de slotfase nu het vaakst om in haar voordeel? Bij specialist-ter-zake Waasland-Beveren hangt de balans min of meer in evenwicht. Drie keer lukte het zelf een gelijkmaker en twee keer gaf het een nakend gelijkspel uit handen. Nee, dan doet Standard het beter. Tot drie maal toe wist het een puntje te veroveren in de toegevoegde tijd.

De keerzijde van de medaille kennen ze dan weer bij Moeskroen. Les Hurlus gaven vier punten uit handen, terwijl ze er slechts eentje plukten bij Anderlecht. Uitgerekend voor de Brusselaars blijkt de slotfase het vaakst vervloekt: tegen Moeskroen en Eupen gooiden ze een overwinning te grabbel, op Mambourg zagen ze in extremis een draw door de neus geboord. Anderzijds gaf paars-wit Moeskroen in Henegouwen een koekje van eigen deeg dankzij een late strafschop van Lukas Nmecha.

In de zoektocht naar de spectaculairste speeldag hoeven we niet ver terug in de tijd. Tijdens de midweekse ronde van vorige week vielen er liefst vier goals na de reguliere speeltijd. Nog straffer: telkens ging het om een treffer die het resultaat veranderde. KV Mechelen, Anderlecht, Standard en Gent mochten toen juichen.

Ondanks de vele late rozen leverde de blessuretijd slechts vier keer een onvervalste winning goal op. Jack Hendry (KV Oostende), Loris Brogno (Beerschot ), Ali Gholizadeh (Charleroi) en Xavier Mercier (OHL) schoten hun elftal naar de zevende hemel.

Tot slot, een ode aan Michael Frey en Aboubakary Koïta, niet toevallig allebei in dienst van Waasland-Beveren. Zij zijn namelijk de enige spelers die er twee keer in slaagden om het net te vinden in blessuretijd. Beide Beverse aanvallers verzorgden één keer de 1-1 en één keer de 0-2.