BOIC én Pro League deden aanvraag voor versnelde inenting profvoetballers

BOIC én Pro League deden aanvraag voor versnelde inenting profvoetballers

30-12-2020 08:12
6

Het Laatste Nieuws meldt dat de Pro League en het BOIC een politieke aanvraag hebben gedaan om de Belgische olympische atleten sneller te laten vaccineren tegen corona. De Pro League richtte zich bij dat verzoek naar de profvoetballers.

‘Het profvoetbal en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) hebben de krachten dus wat gebundeld. Maar initieel kwam de aanvraag al vier weken geleden vanuit het BOIC’, klinkt het. Er werd gevraagd om rekening te houden met de olympische atleten voor Tokio 2021 in juli. Er vinden in april ook nog veel kwalificatietornooien plaats. Begin eind april beginnen de Play-Offs in het profvoetbal.

Het BOIC wil zijn beurt afwachten, maar vraagt wel begrip voor snellere inenting gezien de uitzonderlijke situatie van de atleten. ‘De vraag is evenwel hoe hoog olympische atleten, en in het zog profvoetballers, op de prioriteitenlijst van de overheid staan. Eerst zijn rusthuizen en het medisch (zorg)personeel aan de beurt, dan de oudere bevolking. Gezonde topatleten staan niet bovenaan de rangorde.’

‘De aanvraag van het BOIC gaat over een longlist van 400 mensen bestaande uit de atleten en hun begeleiders. Het Belgisch profvoetbal telt in 1A en 1B samen zowat 750 spelers, samen met de stafleden zouden meer dan 1.000 mensen via de Pro League een vaccin nodig hebben.’ BOIC-hoofdarts Johan Bellemans is alvast lovend over het coronaprotocol van de Pro League.

“Ze laten de voetballers door een onafhankelijke instantie testen, niet zoals in het wielrennen door ploegartsen. Die testen in het voetbal zijn correct uitgevoerd en daarom vinden ze veel positieve gevallen. En dan vlieg je in isolatie. Dat protocol is absoluut goed uitgewerkt”, aldus Bellemans.