In Nederland en Portugal scoorde Dost met de ogen toe, dat kan ook in België

"In Nederland en Portugal scoorde Dost met de ogen toe, dat kan ook in België"

23-12-2020 18:20 Laatste update: 23:00
15

Club Brugge lijkt zijn langverwachte spits dan toch eindelijk beet te hebben, de Nederlander Bas Dost staat dicht bij een akkoord. Een knappe transfer, Dost heeft namelijk al het één en ander bewezen op de Europese voetbalvelden. VoetbalPrimeur.be legde zijn oor te luisteren in Nederland, en schetst een portret van Der Platfußbomber.

Bijna vijftig Bundesliga-doelpunten, Champions League ervaring, topscorer in de Eredivisie, Nederlands international … Het zijn slechts enkele van de prestaties waar Dost mee kan uitpakken. De Nederlander liet mooie dingen zien bij onder meer Wolfsburg, Sporting Lissabon en Eintracht Frankfurt. Het Brugse bestuur hoopt dat dat in het nieuwe jaar ook bij Club Brugge het geval zal zijn, hoe kijken ze daar in Nederland tegenaan?

"Dost is een speler die past bij een dominante ploeg, een ploeg die op de helft van de tegenstander speelt", vertelt Hein Nooijens, redacteur voor VoetbalPrimeur.nl. "In dat opzicht past hij wel bij Club. Het is geen spits die je diep moet sturen, hij moet het hebben van aanvoer langs de zijkanten. Bij Wolfsburg lukte dat uitstekend, toen vormde hij een koningskoppel met Kevin De Bruyne. Misschien dat het in België ook lukt met Noa Lang of Hans Vanaken."

Club lijkt dan ook een uitstekende zaak te doen, en heeft eindelijk zijn langverwachte topspits beet. "Het is een prima transfer voor Club maar ze moeten hem wel op zijn sterkste punten uitspelen. Dat betekent: Rommelen in de zestien en ballen bijhouden. In Nederland en Portugal schoot hij zo de ene na de andere bal binnen, dan moet dat in België ook wel lukken. In Duitsland maakte hij er gemiddeld ook acht per seizoen, dubbele cijfers bij Club zijn dus zeker realistisch", aldus Nooijens.

Niet enkel Club doet overigens een goede zaak, de overstap lijkt ook voor de carrière van Dorst een meerwaarde. "Afgelopen zomer kon hij nog naar Tottenham, hij wou echter elke week spelen. Voor de absolute top komt hij tekort, maar voor ploegen als Wolfsburg, Sporting Lissabon én ook Club Brugge is het een zeer bruikbare spits. Bij Club zal hij dus veel kunnen spelen, én mogelijk in de Champions League actief zijn. Dat laatste is ook niet onbelangrijk voor hem."

Met achttien caps bij de Nederlandse ploeg is Dost uiteraard ook geen onbekende in zijn thuisland. Hoe kijken onze Noorderburen naar de transfer? "Het nieuws is wel opgepikt, maar het is nu ook weer niet hét gespreksonderwerp van de dag. Toen hij nog bij Wolfsburg en Sporting speelde stond hij wel nog vol in de picture in Nederland. Dat is echter veranderd sinds hij zich niet meer beschikbaar stelt voor de nationale ploeg. Ik denk dat we hem in Nederland dan ook pas echt weer gaan volgen als hij het ook Europees erg goed doet bij Club Brugge", besluit Nooijens.