Wat is de inzet voor de Belgische clubs in hun laatste groepsmatch in Europa?

Wat is de inzet voor de Belgische clubs in hun laatste groepsmatch in Europa?

07-12-2020 10:00 Laatste update: 18:15
4

In de door corona propvolle Europese kalender komt deze week een einde aan 2020. In zowel de Champions League als de Europa League vindt de laatste speeldag van de groepsfase klaar. Met Club Brugge, Royal Antwerp FC, KAA Gent en Standard Luik komen nog één keer vier Belgische vertegenwoordigers in actie. VoetbalPrimeur.be herhaalt bondig wat er voor hen op het spel staat.

Club Brugge
De CL-afgezant van ons land staat misschien wel voor haar belangrijkste Europese wedstrijd van deze eeuw! Als Club er dinsdag in slaagt om te winnen bij Lazio SS, plaatst het zich zowaar voor de achtste finales van het kampioenenbal. Dat zou een primeur zijn: sinds de hernieuwde formule schaarde Blauw-Zwart zich nooit eerder bij de beste zestien clubs van het oude continent. Ook de neutrale Belgische fan duimt mee, want enkel RSC Anderlecht (2000-2001) en KAA Gent (2015-2016) deden het huzarenstukje al voor.

Het voordeel voor de troepen van Philippe Clement is dat er nauwelijks druk op de ketel staat. Na de droge 3-0-overwinning tegen Zenit Sint-Petersburg is de derde plek, met daaraan gekoppeld overwintering in de Europa League, al een zekerheidje. Een gelijkspel of een nederlaag in Rome maakt dus geen verschil … zou je denken. Toch zou ook dat ene puntje extra van cruciaal belang kunnen zijn om bij de beste vier derdes in de CL te horen. Zo kan Club een sterkere tegenstander ontwijken in de zestiende finales van de Europa League. Daar moeten de Bruggelingen dinsdagavond echter hoegenaamd niet aan denken!

Antwerp
Na de 4-2-nederlaag tegen KRC Genk zal de moed The Great Old even in de schoenen gezonken zijn, maar de droomaffiche van donderdag zal die snel weer doen stijgen. Een bezoek aan een Engelse grootmacht, daar snakt het rood-witte legioen nu al decennia naar. Het straffe is dat Antwerp zowaar als groepshoofd naar Tottenham afreist. Stamnummer één telt twaalf punten, Tottenham heeft er tien. Als het niet verliest, stoot Antwerp als poulewinnaar door naar de zestiende finales van de Europa League. Dat statuut levert in principe een minder sterke tegenstander op.

Gent
De Buffalo’s waren vorige week al Europees uitgeteld, na een beschamende nul op twaalf in een nochtans matige poule (en dat als reekshoofd uit pot 1, nota bene). Door de 1-2-zeperd tegen Slovan Liberec eindigt Gent sowieso troosteloos laatste. De nul wegvegen blijft de ambitie, maar met een verplaatsing naar koploper Hoffenheim wacht nu net de moeilijkste opdracht. Hein Vanhaezebrouck zal de trip naar Duitsland vooral gebruiken om zijn systeem verder in het elftal te slijpen. Dat de teruggekeerde succescoach geen garantie op succes biedt, werd zondag alvast duidelijk in Oostende (2-1).

Standard
In navolging van Gent startte ook Standard dramatisch aan deze EL-campagne. Op speeldag vier verschaften de Luikenaars zich dan toch nog een waterkansje, maar de late zege tegen Lech Poznan (2-1) kreeg geen gewenst vervolg. In de eerste van twee mogelijke ‘finales’ begonnen ze wel sterk bij Glasgow Rangers, maar uiteindelijk trokken de Schotten toch aan het langste eind: 3-2. Daardoor zag Standard ook het laatste sprankeltje hoop in rook opgaan. Zo is het thuisduel tegen Benfica SL niet meer dan een erezaak geworden. Het voordeel is alvast dat de al gekwalificeerde Portugese topclub waarschijnlijk met een B-elftal afzakt naar de Vurige Stede.

Onze coëfficiënt
Voor Club Brugge en Antwerp staat er nog (heel) wat op het spel, voor Gent en Standard niet meer. Toch kan elk puntje van goudwaarde zijn voor die verduivelde UEFA-coëfficiënt. Door de slechte reeksen van die laatste twee clubs komt ons land voorlopig niet in de buurt van het gemiddelde van de voorbije twee seizoenen. Toen strandden we telkens rond de 7,5 punten; momenteel staat de teller op 5,4. Om dat gebruikelijke cijfer enigszins te evenaren, zijn nog twee volledige punten nodig. Dat komt neer op vijf overwinningen (of vier overwinningen en twee draws, bijvoorbeeld). Ga er maar aan staan …

Allereerst betekent dat dat zelfs Gent en Standard tot het uiterste moeten gaan om punten te verzamelen. Om een geruststellend aantal te behalen, zal er echter ook na Nieuwjaar gescoord moeten worden. Met nog twee Belgische vertegenwoordigers in de strijd is dat evenwel geen mission impossible. Bovendien heeft Club een jackpot achter de hand. Als het Lazio klopt, strijkt het namelijk geen twee coëfficiëntiepunten op, maar in één klap zes! De UEFA beloont kwalificatie voor de achtste finales van de Champions League immers met vier bonuspunten. Die zouden een wezenlijk verschil kunnen maken op het einde van de Europese rit.