'Rusland krijgt het EK 2020 niet alleen, wel nog andere scenario's op tafel'

'Rusland krijgt het EK 2020 niet alleen, wel nog andere scenario's op tafel'

14-11-2020 17:15

Het EK 2020 werd met één jaar verlaat. Ondanks dat de coronacrisis nog altijd bezig is, zal het tornooi niet verhuizen naar één specifiek land. Dat stelt toernooidirecteur Gijs de Jong. 

Of het EK in 2021 alsnog in twaalf verschillende landen afgewerkt kan worden, is nog maar de vraag: begin november werd al gefluisterd dat de UEFA het toernooi in één land – waarschijnlijk Rusland, dat in 2018 al het WK organiseerde – wilde centreren. "We hebben recent met alle speelsteden gesproken met de UEFA. Daar zijn vier scenario's besproken, maar niet het scenario dat het EK in één land gaat plaatsvinden", benadrukt De Jong echter, geciteerd door het Algemeen Dagblad.

Volgens De Jong is het eerste scenario, dat het coronavirus komende zomer al verdwenen is, onhaalbaar. Het EK zal volgens hem doorgang vinden, maar het is nog de vraag hoe de decors in onder meer Amsterdam, Londen, München, Bilbao en Rome eruit zullen zien. "Het tweede scenario is een volledige bezetting van de stadions, maar wel met een hoop maatregelen daar omheen. Het derde scenario is een beperkte bezetting en het vierde dat er helemaal geen fans op de tribunes zitten", aldus De Jong. "De belangen voor de UEFA zijn heel groot, zowel politiek als commercieel. Het is voor de UEFA van heel groot belang om het oorspronkelijke concept waar te maken."

De Rode Duivels beginnen normaal op 12 juni 2021 aan het tornooi in en tegen Rusland. Daarna volgt een verplaatsing naar Denemarken. Op 17 juni staat Denemarken - België op het programma. Op 21 juni worden de Belgen terug in Rusland verwacht. Dan is er immers de laatste groepsmatch met Finland als tegenstander.