'Geen paniek bij Club Brugge, verloren zonen doet het niet bij Anderlecht'

'Geen paniek bij Club Brugge, verloren zonen doet het niet bij Anderlecht'

04-10-2020 15:45 Laatste update: 05-10-2020 08:52
60

Club Brugge heeft Anderlecht naar huis gestuurd met 3-0. Wat hebben we geleerd van die topper? VoetbalPrimeur.be zet de belangrijkste conclusies op een rijtje.

Nooit reden tot paniek bij Club
Club Brugge deed in juli heel wat wenkbrauwen fronsen. Het verloor de bekerfinale van Antwerp én de thuiswedstrijden tegen Sporting Charleroi en Beerschot. Die bekerfinale zindert na, maar is toch vooral een accident de parcours. Die gemiste kans zal over enkele maanden vergeten zijn. Als Charleroi punten laat liggen tegen Standard komt de koppositie al terug dichtbij.

Club voetbalt nu weer zoals in de beginmaanden van Clement: met heel veel beweging voor de bal en een sterk blok. Ruud Vormer en Hans Vanaken blijven het hart van de ploeg. Als zij draaien, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Geen wonder dus dat Club vijftien miljoen euro niet genoeg vindt voor Vanaken. 

Waarom zijn ze opgevist?
Onder Vincent Kompany krijgen zowel Zakaria Bakkali als Ognjen Vranjes nieuwe kansen. Beide spelers leken al afgeschreven door de staf, maar zijn helemaal terug. De vraag is wel of dit niet iets te optimistisch is van Anderlecht.

Vranjes kwam bij Anderlecht vooral in opspraak door zijn gedrag naast het veld, maar ook op het veld is hij nooit echt betrouwbaar geweest. Hij grossiert in kaarten en is uitvoetballend bijzonder zwak. Puur verdedigend is hij sterk, maar in het systeem van Kompany is er meer nodig dan alleen duelkracht en kopbalsterkte.

Bakkali lijkt nooit meer de oude te worden, hoe veel speelminuten hij ook nog krijgt. Er zit geen gif in zijn acties, de dribbels die hij had als tiener liggen ver achter hem. Van de 'verloren zonen' is enkel de terugkeer van Trebel een succes. Hij werd tegen Club hard gemist.

Geen match voor een jonge debutant
Centraal op het middenveld mocht de Noor Kristian Arnstad zijn debuut maken, maar dat bleek een vergiftigd geschenk. Arnstad kon bij zijn debuut niets laten zien, maar dat was niet noodzakelijk zijn schuld. In een middenveld dat werd overlopen kreeg hij nauwelijks de kans om zich te bewijzen.

De vraag is dan waarom Arnstad net nu mocht beginnen. Er was niet echt een noodzaak. Albert Sambi Lokonga had een rij hoger kunnen spelen om zo een plaats te geven aan Marco Kana. Dat had gezorgd voor meer evenwicht op het middenveld. Kana pikt ook lopende middenvelders op, wat Sambi Lokonga toch veel te weinig doet voor een nummer zes.

Doku zal hard gemist worden
Als Jérémy Doku écht naar Rennes gaat, dan zal dat toch hard aankomen binnen het elftal. Doku had de situatie niet in zijn eentje kunnen omkeren, maar is wel een constante dreiging voor de defensie van de tegenstander. Daardoor kan hij de druk weghouden, wat tegen Club Brugge totaal niet lukte bij Anderlecht. 

De vraag is nu of er een vergelijkbare speler in de kern zit. Francis Amuzu scoorde een (afgekeurd) doelpunt, maar is toch niet bepaald efficiënt. Mustapha Bundu kan wél voor die noodzakelijke dribbels zorgen, maar de tijd moet uitwijzen of hij het niveau van de Jupiler Pro League aankan. Anderlecht heeft nog amper twee dagen om een 'nieuwe Doku' op te sporen.