D'Onofrio over dubbele petten bij Charleroi en Genk: Dat is een belangenconflict

D'Onofrio over dubbele petten bij Charleroi en Genk: "Dat is een belangenconflict"

03-05-2020 20:38 Laatste update: 20:45
21

Er is de laatste jaren al veel gezegd en geschreven over de dubbele petten in het Belgische profvoetbal. Mehdi Bayat die voorzitter is van de bond en ook algemeen directeur bij Charleroi. Peter Croonen die voorzitter is van de Pro League én van RC Genk. Ontoelaatbaar volgens Luciano D'Onofrio.

"Dat zoiets niet kan, is tijdens deze pandemie wel duidelijk geworden", vertelde de technisch directeur van Antwerp aan Het Laatste Nieuws. "Onze bondsvoorzitter kan mee beslissen, terwijl zijn club middenin de discussie zit. Want voor Charleroi gaat het over een rechtstreeks ticket voor de Europa League. Natuurlijk willen die stoppen. En dat is dan onze woordvoerder bij de UEFA. En naar de politiek toe."

"Op de Algemene Vergadering vorige week heeft Mehdi Bayat letterlijk gezegd dat hij in Wallonië met politici als Di Rupo en Bouchez heeft gepraat om de competitie stop te zetten. In Vlaanderen gebeurde hetzelfde door de CEO van de bond, Peter Bossaert, met De Crem en De Croo. Lobbywerk tot en met. Moeten we dat normaal vinden? Dat is niet normaal! Er is nog niet over gestemd en toch trekken de heren al met de conclusie van te moeten stoppen naar de politiek. Met welk recht?"

De dubbele petten bestaan al heel lang in het Belgische voetbal, maar ze worden wel verkozen door leden van de profclubs en de voetbalbond. "Ik zeg niet dat ze niet democratisch verkozen zijn. Maar het gaat om het belangenconflict. Dit kunnen we toch niet meer toelaten. Bondsvoorzitters en voorzitters van de Pro League mogen geen binding meer hebben met een club", besloot D'Onofrio.