2.300 coronatests per dag voor het voetbal? Niet realistisch en niet eerlijk

2.300 coronatests per dag voor het voetbal? "Niet realistisch en niet eerlijk"

30-04-2020 12:34
35

Volgens Mehdi Bayat, voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond en Sporting Charleroi, moet iedereen in de voetbalwereld dagelijks getest worden vooraleer de competitie kan hervatten. "Niet realistisch en niet eerlijk", reageert viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. 

Bayat betwijfelt ten zeerste dat het profvoetbal snel weer kan beginnen. Met 23 profclubs zouden we in totaal aan 2.300 tests per dag komen voor het voetbal. Onmogelijk volgens Van Gucht. "Wij voorzien binnenkort zo'n 25.000 testen per dag voor de Belgische bevolking", vertelt hij aan Het Laatste Nieuws. "Dat betekent dat bijna tien procent van die testen gereserveerd zouden worden voor voetballers. Dat lijkt me niet heel realistisch en dat zou niet eerlijk zijn tegenover de rest van de bevolking, denk ik."

"Het lijkt me op dit moment weinig waarschijnlijk. Die testen zouden de enige manier zijn om geen enkel risico te tolereren. Dus het hangt ervan af hoeveel risico men zal willen aanvaarden. Als we niet iedereen gaan testen, dan kan je het risico niet uitsluiten. De vraag is of dat mogelijk zal zijn of niet. Dat moet nog beslist worden. Je kan natuurlijk ook aandachtig zijn voor symptomen. Dat is de manier waarop we het gaan doen voor de Belgische bevolking in zijn geheel. We gaan mensen testen wanneer ze symptomen ontwikkelen", besluit de viroloog.