Jupiler Pro League hoeft niet meer te vrezen, UEFA gebruikt gezond verstand

Jupiler Pro League hoeft niet meer te vrezen, UEFA gebruikt gezond verstand

23-04-2020 16:18
35

De UEFA heeft donderdagmiddag een statement naar buiten gebracht met informatie over de Champions League- en Europa League-jaargang 2019/2020. Volgens de Europese voetbalbond zou de stand van de nationale competities bepalend moeten zijn voor de verdeling van de Europese tickets, ook als die niet afgemaakt kunnen worden.

De UEFA blijft erbij dat de competities idealiter 'gewoon' afgerond worden, maar maakt een uitzondering voor landen waar de overheid een streep heeft gezet door het betaald voetbal. Indien de Veiligheidsraad in ons beslist dat voetbal nog tijd niet mag, is er niks aan de hand. Ook kunnen clubs economische redenen aanwenden om niet meer te moeten spelen dit seizoen. 

Als een landelijke competitie vanwege 'niet-legitieme redenen' niet afgemaakt kan worden, zou de UEFA kunnen besluiten om clubs niet toe te laten: hier lijkt België zich echter geen zorgen over te maken.

In ons land lijkt de competitie dus na 29 speeldagen gespeeld te zijn. Als de Algemene Vergadering van de Pro League dat maandag bevestigd, ligt de eindstand van de Jupiler Pro League vast. Club Brugge mag zich dan kampioen noemen. De Europese ticket worden verdeeld op basis van de stand na 29 speeldagen. Wat er met de degradatie- en promotiestrijd gaat gebeuren, ligt nog niet vast.

De UEFA houdt zichzelf wel het recht voor om ploegen uit de Europa League of de Champions League te weren. Dit kan het doen als men zich niet aan de regels houdt en/of men de richtlijnen van de UEFA niet volgt.