Is spelen zonder publiek een goed alternatief? Pistes worden bekeken

Is spelen zonder publiek een goed alternatief? "Pistes worden bekeken"

17-04-2020 14:17
10

Met lede ogen zagen veel voetbalfans de start van het voetbalseizoen in het water vallen, met publiek althans. Hier en daar gaan stemmen op om toch te starten zonder publiek. Verschillende mensen uit de voetballerij gaven in Het Laatste nieuws hier hun mening over.

Clubbestuurders
Marc Van Maele, manager van Cercle Brugge wilt graag afwachten voor er een beslissing genomen wordt. “hopelijk gebeurt dat snel, want iedereen wil duidelijkheid. Intussen hoeven we niet stil te zitten. Verschillende pistes worden bekeken”, zegt hij. Op commercieel vlak hoopt hij dat de sponsors begrip zullen tonen voor de situatie: "Bepaalde dingen uit het huidige contract die we niet hebben kunnen realiseren, moeten op een andere manier aangeboden worden in het nieuwe seizoen. Gelukkig zijn er veel trouwe sponsors.”

Zorgsector
Sportarts Tom Teulingkx heeft er een minder goed oog op: “Spelers bevinden zich met veel mensen in een kleine kleedkamer. Afhankelijk van hoe men dat allemaal zal organiseren, kunnen wedstrijden mogelijk plaatsvinden. Maar, nogmaals: enkel essentiële, professionele wedstrijden. En dus afhankelijk van de op dit moment niet te voorspellen maatregelen die er in juli zullen zijn.”

Psychologen
Ook psychologisch lijkt het niet zo een goed plan. Spelers zijn namelijk enorm afhankelijk van publiek."Het hangt natuurlijk af van de sterkte van de twaalfde man. Je hebt jongens die erdoor gedynamiteerd worden en er zijn ook spelers die niet horen wat er in een stadion geroepen wordt. Maar het algemene gevoel is toch dat je een thuisvoordeel hebt in eigen huis.

Voetballers
Tot slot kijken ook spelers niet uit naar voetballen in een leeg stadion: "Een verschrikkelijke herinnering", zo blikken ervaringsdeskundigen terug op de Europa League-match achter gesloten deuren Club Brugge - Napoli in 2016. Zo ook Victor Vázquez: "Het is héél erg moeilijk, maar we zullen het moeten accepteren."