Rechtbank spreekt vonnis uit: RSZ-regeling is discriminerend

Rechtbank spreekt vonnis uit: "RSZ-regeling is discriminerend"

17-04-2020 13:15 Laatste update: 13:34
17

De arbeidsrechtbank van Antwerpen heeft zich uitgesproken over de RSZ-regeling, de voordelen die profvoetballers krijgen op hun sociale bijdragen. Deze regeling stond al langer onder druk, zeker nadat clubs hun spelers op technische werkloosheid hebben gezet.

Sporting Hasselt stapte naar de rechter door het onderscheid tussen amateur- en profvoetbal. Het profvoetbal verkrijgt namelijk veel meer voordelen. De rechtbank in Antwerpen sprak zich uit over deze kwestie: "Zodanig disproportioneel dat deze maatregel niet redelijk verantwoord is", aldus het vonnis.

Er zijn mogelijk twee manieren om deze kwestie op te lossen. De eerste is het doortrekken van de regeling van profclubs naar amateurclubs, die dan ook van het systeem kunnen genieten. De tweede manier is het afschaffen van de regeling voor profclubs.

Professor fiscaal recht Michel Maus zei aan Sporza: "De enige oplossing is dus dat men het grensbedrag laat vallen en dat elke betaalde sporter - amateur of prof - aan hetzelfde RSZ-statuut onderworpen wordt." De politici moet nu zijn werk doen over een mogelijke nieuwe regeling.