Wie van de drie? Mechelen met pole, Genk met troef, waterkans voor Anderlecht

Wie van de drie? Mechelen met pole, Genk met troef, waterkans voor Anderlecht

01-03-2020 16:48 Laatste update: 07-03-2020 15:06
32

De reguliere competitie van de Jupiler Pro League nadert haar slot. Door de nederlaag van Genk tegen Club Brugge blijft de strijd om het laatste Play-Off 1-ticket razend spannend.

Club Brugge (67) punten, KAA Gent (55 punten), Royal Antwerp FC (50 punten), Standard (48 punten) en Sporting Charleroi (48 punten) zijn al zeker van hun Play-Off 1-ticket. Voor het laatste ticket is het dringen.

De huidige stand
06. KV Mechelen – 43 punten
07. KRC Genk – 41 punten
08. RSC Anderlecht – 40 punten

Doordat Genk niet won van Club Brugge, blijft Play-Off 1 nog mogelijk voor Anderlecht. Toch wordt Play-Off 1 halen voor de Brusselaars bijzonder moeilijk. Op de laatste twee speeldagen moet Anderlecht twee keer winnen om een waterkans te behouden op de eindstrijd. KV Mechelen heeft de beste papieren, maar ook Genk heeft nog alles in handen. Dat heeft alles met de laatste speeldag te maken. Dan is er immers Genk – Mechelen.

Het programma van KV Mechelen
– KAS Eupen (thuis)
– KRC Genk (uit)

Het programma van KRC Genk
– KV Oostende (uit)
– KV Mechelen (thuis)

Het programma van RSC Anderlecht
– Zulte Waregem (thuis)
– STVV (uit)

KV Mechelen in Play-Off 1 als …
Op speeldag 29 kan Malinwa al zeker zijn van Play-Off 1. Wint het zelf en Genk niet? Dan is het ticket binnen. Bij een gelijkspel tegen Eupen heeft Mechelen nog een punt nodig op het veld van Genk om zeker te zijn. Als Genk niet winst op speeldag 29. Een nederlaag tegen Eupen is ook niet al te erg voor Mechelen. Dan moet het wel winnen op de slotspeeldag van Genk of gelijkspelen (indien Genk niet wint tegen Oostende).

KRC Genk in Play-Off 1 als …
Ondanks de nederlaag tegen Club Brugge hoeft Genk nog niet extreem te panikeren. Het moet op speeldag 29 wel minstens even goed doen als KV Mechelen en Anderlecht. Dan kunnen de Limburgers het met een zege op de slotspeeldag afmaken tegen Malinwa. Ook Genk kan zich dus nog een nederlaag permitteren op speeldag 29, maar dan mag Anderlecht niet winnen en Mechelen geen punten pakken op speeldag 29.

RSC Anderlecht in Play-Off 1 als …
Paars-wit heeft heel wat goede uitslagen nodig, maar het kan nog. Ten eerste heeft Anderlecht een zes op zes nodig in haar laatste twee duels. Zou Anderlecht met Mechelen of Genk gelijk eindigen is paars-wit in het nadeel door het aantal gewonnen matchen. 4 op 6 is dus onvoldoende voor paars-wit.

Naast het maximum van de eigen score mag Mechelen voor Anderlecht slecht 2 op 6 halen. Genk mag dan weer maximaal 4 op 6 halen. Concreet: wint Mechelen van Eupen of Genk dan is het over voor Anderlecht. Met een draw of een zege voor Genk tegen KV Mechelen is er nog een kans voor Anderlecht. Indien de Limburgers niet winnen van Oostende. Wint Genk twee keer? Dan is Anderlecht ook zeker van de verbanning naar Play-Off 2.