Club Brugge vergeet zich te belonen, Vanaken helpt Racing Genk aan een punt

Club Brugge vergeet zich te belonen, Vanaken helpt Racing Genk aan een punt

01-09-2019 16:20 Laatste update: 17:21
123

De topper tussen Club Brugge en Racing Genk heeft geen winnaar gekregen: 1-1. Club liet na om de voor rust verkregen marge te verdubbelen en kreeg via een eigen goal van Hans Vanaken het deksel op de neus. Genk rook bloed, maar winnen op een diefje lukte niet.

Club Brugge schoot voor eigen publiek veel beter uit de startblokken. De openingsfase had iets weg van een stormloop. Zo gaf de thuisploeg onmiddellijk een waarschuwing af. David Okereke raakte vanuit een zeer scherpe hoek de paal. Blauw-Zwart bleef heer en meester, maar tot reuzenkansen leidde dat niet.

Genk stelde het eerste half uur zwaar teleur en onderging de match. De regerend landskampioen kwam er voetballend niet aan te pas. Simon Mignolet kreeg pas in minuut 37 zijn eerste werk te verrichten. Het schotje van Junya Ito was echter niet verontrustend.

Net op het moment dat Genk iets beter in de match leek te komen sloeg Club toe. Simon Deli torende na 40 minuten bij een trap van Ruud Vormer ver boven bewaker Sébastien Dewaest uit en kopte raak: een verdiende 1-0. Jerre Uronen voorkwam op slag van rust nog de 2-0, maar Okereke vond wel het net. Gelukkig voor Genk werd diens goal afgekeurd vanwege een controle met hand.

Van zodra het fluitsignaal weer klonk, gaven de Bruggelingen opnieuw gas. Net als in de eerste helft waren er nog geen 120 tellen gespeeld, of Club raakte weer het aluminium. Een subtiele lob van Vormer raakte de lat. Vormer zorgde kort daarop voor een prachtige pass op Okereke. Helaas voor de thuisfans hielp de Nigeriaanse spits de kans om zeep door de bal verkeerd te raak. Genk ontsnapte nog maar eens.

Wat Genk ook deed, was schreeuwen om een strafschop. Clinton Mata kreeg de bal op zijn hand bij een duel met Joseph Paintsil. Noch ref Erik Lambrechts, noch videoref Lawrence Visser vonden het een penalty. Aan de overkant moest Gaëtan Coucke zich doen gelden door een inzet van Vormer te stoppen.

Al die gemiste kansen kwamen Philippe Clement en co. duur te staan. Halverwege de tweede helft verscheen de 1-1 op het scorebord. Een voorzet van Bryan Heynen dwarrelde binnen. Vanaken raakte de bal als laatste en passeerde zo zijn eigen doelman. Na die own goal kantelde de topper. Genk nam verrassend het commando over. Mbwana Samatta mocht alleen op Mignolet af. Laatstgenoemde toonde zijn klasse door zijn ploeg recht te houden met een sterke save.

Het was de fase van de doelmannen, want Coucke had eveneens een uitstekende redding in petto. Met één hand hield hij invaller Emmanuel Dennis net van de 2-1. Plots gebeurde er van alles in het slotkwartier. Dieumerci Ndongala kreeg slechts geel voor een schandalige charge op Dennis, waarna Samatta het leer met zijn hoofd net naast de goal van Mignolet stuurde. Zo bleef het toch bij een puntendeling.