Kritiek op UEFA rond beelden van Varga: "Met schroom behandelen"

Kritiek op hoe UEFA stuiptrekkende Varga in beeld bracht: "Ernstige gevallen met schroom"

25 juni om 10:35

In de wedstrijd tussen Schotland en Hongarije ging het helemaal mis voor Barnabas Varga. De Hongaarse spits kwam in een luchtduel hard in aanraking met de Schotse doelman Angus Gunn. Hij bleef minutenlang liggen en moest uiteindelijk afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Intussen zou Varga het goed stellen, maar zit de UEFA met bakken kritiek opgezadeld.

Meteen na de botsing volgde de UEFA nochtans het geijkte protocol. Er kwamen zorgverleners het veld op om Varga te helpen en er werden doeken rond het slachtoffer geplaatst, om zijn privacy te respecteren. Bij de regie ging de UEFA echter de mist in. Aangezien de VAR onderzocht of er mogelijk een strafschopovertreding was begaan, kreeg de televisiekijker namelijk regelmatig beelden te zien van een bewusteloze en zelfs stuiptrekkende Varga.

Dat zou niet mogen, verklaart Jan Mosselmans. Hij is COO van DAZN, de rechtenhouder van de Jupiler Pro League. In onze competitie bestaat er eveneens een protocol voor de regie om te volgen in zulke situaties. "Ernstige gevallen behandelen we met schroom", verklaart Mosselmans bij Het Laatste Nieuws. "Eén herhaling kan, maar dan tonen we geen close beelden. De botsing met Varga zet ons aan om die ongeschreven regel voor dit seizoen nog eens in herinnering te brengen."

Ook in de JPL gebeuren er al eens verschrikkelijke dingen. Mosselmans verwijst naar november 2020, toen Zinho Vanheusden in Standard Luik tegen KV Oostende een zwaar kruisbandletsel opliep. "Hij schreeuwde het uit van de pijn. We hebben daar geen 'close' meer van getoond. Inzoomen zou de fysieke integriteit van de persoon aantasten", vindt Mosselmans. Die aanpak geldt evenzeer voor noodlottige voorvallen in de tribunes, zoals een hartstilstand bij een supporter, bijvoorbeeld. Respect is de norm.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.