Boucaut na afgekeurde goals Lukaku op EK van Rode Duivels

Boucaut na afgekeurde goals Lukaku op EK: “Aanpassing regel kan lastig zijn”

25 juni om 10:04

De buitenspelregel met videoscheidsrechters blijft een controversieel onderwerp, vooral na de recente VAR-beslissingen tegen Romelu Lukaku op het EK in Duitsland. Na de overwinning van de Rode Duivels op Roemenië waren de reacties hevig. 

Alexandre Boucaut, voormalig Pro League-scheidsrechter en analist bij RTBF, gaf uitleg over de complexiteit van de buitenspelregel. Hij gelooft dat de VAR een steeds grotere rol speelt. Eerst stond Lukaku buitenspel tegen Slowakije. Later werd zijn goal afgekeurd door een erg lichte handsbal en vervolgens stond hij een teen buitenspel tegen Roemenië.

Deze situaties wekten frustraties op bij onder andere Jan Mulder en Marco Van Basten, die pleitte voor een herziening van de buitenspelregel. Van Basten stelt voor dat een speler volledig buitenspel moet staan om bestraft te worden, waarbij een lichaamsdeel op dezelfde lijn als de voorlaatste verdediger genoeg zou zijn om het doelpunt geldig te laten zijn.

Alexandre Boucaut gelooft dat deze verandering de aanvaller telkens zou bevoordelen, maar waarschuwde dat dit niet snel zou doorgevoerd worden. "Spelers moeten zich eerst aanpassen aan de technologie en de regels," zei Boucaut. Het zou een verandering zijn die ook lastig zou kunnen zijn voor de aanvallers, deze zijn namelijk gewend om pas later diep te duiken om verdedigers te verrassen.”

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.