Roemenen uiterst effectief op EK 2024, België scoorde matig

Opmerkelijk: Roemenen bijna het effectiefst, Rode Duivels een-na-laatste

22 juni om 15:16
Laatste update: 22 juni om 16:25

Roemenië was een van de meest effectieve ploegen van de eerste speelronde van het EK. In de overtuigend gewonnen match tegen Oekraïne scoorden de Roemenen drie goals bij een Expected Goals-waarde van 1.32. Alleen de Duitsers deden het beter: tegen Schotland maakten zij vijf goals terwijl op basis van de data 2.04 goals te verwachten vielen.

De Rode Duivels bungelden onderaan in het effectiviteitklassement van de eerste speelronde: de gemiste kansen van onder andere Romelu Lukaku betekenden dat de formatie van Domenico Tedesco op nul bleven steken terwijl de Expected Goals op 1.97 uitkwam.
 
Alleen de Kroaten konden nog minder imponeren: zij wisten ondanks een waarde van 2.27 niet tot scoren te komen, zo valt te lezen bij persbureau Reuters. Kroatië verloor hun openingsmatch dan ook met 3-0 van Spanje.
 
De Expected Goals zijn het aantal doelpunten dat mag worden verwacht op basis van de kwaliteit en de hoeveelheid kansen. Als de Rode Duivels hun kansen om ver te komen op het EK 2024 hoog willen houden, zal die waarde dus omhoog moeten, te beginnen in de match tegen Roemenië.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.