Onvrede mag, paniek niet: Duivels kunnen nog makkelijk door

Onvrede mag, paniek niet: één zege kan volstaan voor Duivels om door te stoten

18 juni om 11:30

Na de onverwachte nederlaag tegen Slowakije (0-1) is de Belgische voetbalfan met een slecht gevoel opgestaan. Weinigen hadden deze ontgoocheling voelen aankomen, maar voor het vervolg van het toernooi is er bijlange na geen man overboord, althans niet op mathematisch vlak. Zelfs met één zege is plaatsing voor de achtste finales mogelijk, berekende VoetbalPrimeur.be.

De opdoffer tegen de Slowaken zo snel mogelijk vergeten, dat is de voornaamste boodschap voor de Duivels in de komende uren en dagen. Met nog twee groepswedstrijden te gaan is alles nog speelbaar. Bovendien zijn Roemenië en Oekraïne op papier beste haalbare kaarten, al zeiden we dat van Slowakije ook natuurlijk. Enerzijds staat er nu flink wat druk op de ketel. Spelers, staf, media en supporters zullen enkel vrede nemen met een zes op zes. 

Anderzijds hoeft er allerminst paniek in de rangen te sluipen. Daarvoor mogen de Belgen vooral de UEFA danken. Sinds de uitbreiding naar 24 ploegen is de groepsfase van het EK namelijk erg clement voor misstappen. De top-twee van elke poule plaatst zich rechtstreeks voor de achtste finales en ook de vier beste derdes (op een totaal van zes) mogen mee. 

Laat ons eens terugblikken op de voorbije twee toernooien, sinds het aantal landen is opgekrikt van 16 naar 24. Op Euro 2016 stootten twee landen door met amper drie behaalde punten: Portugal en Noord-Ierland. Dat eerste land kroonde zich zo'n twee weken later zelfs tot ... Europees Kampioen! Ook op Euro 2020 volstonden drie punten voor Oekraïne om zich te plaatsen voor de knock-out. Eén Duivelse zege tegen Roemenië of Oekraïne kan dus voldoende zijn, op voorwaarde dat het doelpuntensaldo aan onze kant staat. Dat is namelijk het eerstvolgende criterium na het aantal punten.

Virtueel (niet?) uitgeschakeld
Liefst van al mikken de Rode Duivels uiteraard op zes of ten minste vier punten uit hun resterende groepswedstrijden. Dan is het mathematisch zo goed als onmogelijk om uit de boot te vallen. Het is natuurlijk nog vroeg, maar van de huidige nummers drie na de eerste speelronde houdt België al Hongarije achter zich. De Hongaren verloren ook, maar met twee doelpunten verschil (3-1). Verder pakte Slovenië al één puntje en gingen Albanië en Polen met 2-1 onderuit. Aangezien het derde criterium (na de punten en doelpuntensaldo) het aantal gemaakte goals is, staan die ploegen virtueel boven de Rode Duivels. Al is dat allemaal uiteraard erg voorbarig. Afwachten wat Portugal, Tsjechië, Georgië en Turkije er dinsdag van bakken in de laatste poule F.

Wat er ook van zij: uitgaan van een rampscenario is momenteel niet aan de orde. Ten eerste is het 'geluk' van de nederlaag tegen Slowakije dat het er eentje met minimaal verschil was. Ten tweede blijft de kans reëel dat twee overwinningen tegen Roemenië en Oekraïne zelfs volstaan voor groepswinst, op voorwaarde dat de Slowaken dan ergens een steek laten vallen. En tot slot: willen we überhaupt wel groepswinnaar worden? In zijn voorberschouwing bombardeerde Hein Vanhaezebrouck 'E2' al tot één van zijn EK-favorieten, omdat die het (in zijn ogen) gemakkelijkste schema voorgeschoteld krijgt in de knock-out-fase. De tweede uit de Belgische poule, met andere woorden. Wie weet deden de Rode Duivels maandag onbewust wel een meesterzet ...